(Thüringen) Pernille Mathiesen tweede in het algemeen klassement

Strijd tegen de klok

De 5e etappe was een 18 kilometer lange tijdrit. Vanuit het vertrek ging het direct lastig bergop. Na zo’n 3 kilometer kon het ritme dan echt opgezocht worden en voerde het parcours enkel nog over kleine hoogte verschillen.

Met de kleine achterstand die tijdrijdster Pernille had op de leidster Kathrin Hammes, zou Team Sunweb aan het einde van de dag zomaar eens de leiding kunnen overnemen.
Voor Lucinda was het de eerste tijdrit van het seizoen. Een dag waar ze naar uit heeft gekeken zo zei ze zelf: “Afgelopen jaar gingen de tijdritten erg goed. Daarom keek ik met gezonde spanning uit naar mijn eerste tijdrit van het jaar op de nieuwe P5”.

Lucinda wist uiteindelijk een 7e tijd te klokken na een prima tijdrit. “Op de klim kon ik direct een lekker ritme pakken, waardoor ik er direct goed in zat. Uiteindelijk kende ik in de laatste kilometers een moeilijk moment. Wel jammer, omdat dit juist een stuk was waar je nog wel wat verschil kon maken.” Toch was Lucinda niet ontevreden met haar prestatie aangezien ze door de inspanningen van de dag ervoor niet helemaal top meer was.

De spanning voor het klassement zou tot het einde duren. Pernille reed een sterke tijdrit en noteerde de 4e tijd, maar ook Kathrin had een verrassend goede tijdrit en wist de schade op Pernille te beperken. Waardoor zij 8 tellen over hield voor het geel.

Opnieuw 2e plaats in laatste rit

Op zondag werd de 6e en laatste etappe verreden. Een glooiend en zeker niet gemakkelijk parcours van 88km met start en finish in Altenburg. Vanuit het vertrek werd er direct vol gekoerst voor de ontsnapping van de dag. Na verschillende korte vluchtpogingen, ontstond er een kopgroep van 9 rensters met Lianne Lippert en Coryn Rivera van Team Sunweb.

Voorin kon het spel om de dagwinst beginnen, terwijl in het peloton alle ogen nog op het klassement waren. “We reden de finale twee keer en dus moesten we bij die eerste passage goed kijken waar we nog een laatste truc konden uithalen. Natuurlijk wilde we er voor Pernille alles aan doen om niet zomaar op 8 seconden te finishen”.

Met nog 5 km te gaan lag er een laatste lastig klimmetje. Dit was de plek voor zowel de kopgroep als in het peloton om nog een keer wat te proberen. De kopgroep brak, maar kwam weer bij elkaar, waarna alle hoop op Coryn haar snelle benen rustte. Ook in het peloton lukte het plannetje om Pernille nog een keer weg te laten rijden niet.

Coryn sprintte uiteindelijk naar een 2e plaats en Pernille behield haar 2e plaats in het eindklassement.

“Het is jammer dat we niet nog een etappe naar ons toe konden trekken. Iedereen rijdt goed, maar helaas valt het kwartje nog niet onze kant op. Natuurlijk is Pernille haar 2e plaats een mooie prestatie. Dat hadden we vooraf nooit gedacht en ze heeft zich goed staande gehouden, want een gc rijden is echt niet makkelijk. Zelf kijk goed terug op mijn eerste wedstrijd na mijn rustperiode het was een pittige week, die mij zeker gaat helpen aan mijn goede vorm in de Giro”

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search