Ronde van Drenthe, veel wind, koud, nat en zwaar

Lucinda heeft zondag een zware editie van de Ronde van Drenthe gereden. Ze noemde het zelf een ‘epische dag’. 170 kilometer ploeteren met veel wind, regen en hagel, lage temperaturen, modderige kasseienstroken, de VAM en meerdere keren waaiers. Daarbij liep het voor Team Sunweb en Lucinda niet helemaal als gewenst. Toch bleef het nog lang spannend. Lucinda viel tien kilometer voor de finish vooraan weg, toen oud ploeggenoot Ellen van Dijk ten aanval trok.

In het begin zag het er nog wel goed uit voor Lucinda. Ze maakte steeds deel uit van de eerste waaier als het weer eens op de kant werd getrokken. Maar steeds liep alles weer samen. Iedereen kreeg ook al snel last van de kou. Lucinda wisselde van kleding. Richting de VAM-berg, die tweemaal opdoemde, ging het weer op de kant. Daar zat Team Sunweb niet goed gegroepeerd waardoor Lucinda maar met één ploeggenoot meezat.

Na de VAM-berg waar het een uitputtingsslag was, kwamen richting de finale nog eens drie kasseienstroken. Daar kon de ploeg van Lucinda zich weer wat herpakken. Alle waaiers waren immers andermaal samen gekomen.
Bij het afdraaien van de enalaatste keien ging het weer op de kant. Daar zat Lucinda niet goed genoeg gepositioneerd. Samen met Floortje Mackaij kwam ze nog wel naar voren, maar er was geen tijd meer om te herstellen voor de volgende keienstrook. Na een hoog tempo over de keien, viel het doek voor Lucinda bij de aanval van Ellen van Dijk direct na de laatste keienstrook.

Van Dijk kreeg Chantal Blaak en Marta Bastianelli mee. Lucinda’s ploegenote Floortje kon zich nog wel handhaven in de achtervolgende groep, maar die wisten de drie niet meer terug te pakken. In de sprint was het sprintster Bastianelli die ondanks de zware omstandigheden de rapste was. Lucinda werd twaalfde, op iets meer dan een halve minuut. Een marge die nog meevalt, gezien het slagveld en de omstandigheden in Drenthe.

Foto Anton Vos | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search