PRIMEUR VOOR LUCINDA MET GEMENGDE WERELDTITEL

Het heet officieel de Team Time Trial Mix Relay (Gemengde ploegentijdrit estafette). Zoiets als gemengd dubbelspel bij tennis of de eeuwige gemengde sport korfbal, op topniveau al 100 jaar onderonsjes tussen Nederland en België. De wereldtitelstrijd van de gemengde ploegentijdrit smaakte zondag in elk geval naar meer. Zeker voor Oranje en Lucinda, want de Nederlandse ploeg greep met overmacht het allereerste goud. Lucinda reed deze discipline met Olympische potentie samen met Amy Pieters, Riejanne Markus, Jos van Emden, Bauke Mollema en Koen Bouwman.

Het was Lucinda’s tweede wereldtitel. In 2017 pakte ze met Team Sunweb ook goud in de ploegentijdrit voor merkenteams. Die discipline is vervangen door de gemengde ploegentijdrit, die zondag in Harrogate een aantrekkelijke primeur beleefde. De hele grote tijdritkanonnen ontbraken met name bij de mannen, maar dat kwam de amusementswaarde van de koers misschien wel ten goede.

Bliksemstart
De Oranje mannen kenden een bliksemstart en slaagden erin die schwung tot het einde van hun 13,8 kilometer lange ronde vast te houden. Halverwege was de marge met de rest al minimaal 10 seconden en toen was het de beurt aan Lucinda met haar twee teamgenoten. Zij liepen nog verder weg en leverden pas in de slotkilometers wat in, omdat toen de vooraf keihard werkende Amy Pieters moest afhaken. Maar de marge was veilig en Lucinda en Riejanne Markus trokken het goud professioneel en met beleid over de streep.

‘Bijzondere dag’
Ze vond het zelf vanwege de primeur van de wedstrijd ook ‘een bijzondere dag’. “We zouden sowieso geschiedenis schrijven met voor het eerst een Team Time Trial Mix Relay. Voor mij was alles nieuw, wat het extra spannend maakte. Het is apart als je niet weet wanneer je exact gaat startten. Al maak je uiteraard al wel een schatting. Achter het start podium konden we het eerste stuk van de mannen volgen en we wisten dus, dat ze goede zaken deden. Maar eenmaal op het startpodium wacht je gewoon tot je mag. Dat is gek en ik was wel nerveus.”

v.l.n.r: Koen Bouwman, Jos van Emden, Lucinda, Amy Pieters, Bauke Mollema en Riejanne Markus. Foto Dion Kerkchoffs | Cor Vos

De start verliep goed voor de vrouwen. Qua parcours wist het trio wat hen te wachten stond, want zaterdag hadden ze het lastige rondje verkend. Weliswaar was het toen droog en zondagmiddag kletsnat. Lucinda: “Maar we wisten wat ons te doen stond. Het voelde goed en we reden voor mijn gevoel steady. Met een goede communicatie onder elkaar en met de coach. In de laatste paar kilometer verloren we Amy, maar die had tot dan super sterk gereden!”

“Dan weet je dat je het laatste stuk echt steady moet rijden, want elkaar kapot rijden, is dan zo gebeurd. Volgens mij hebben we dat goed gedaan. Eenmaal over de finish zagen we de begeleiding juichen, dat is echt gaaf, dan weet je pas dat je gewonnen hebt. Heel speciaal om dan op het podium met elkaar te staan en die mooie trui aan te mogen trekken.”

Foto’s Dion Kerckhoffs | Cor Vos

Comments
 • Marc Durwael
  Beantwoorden

  Beste Lucinda,

  Dikke proficiat voor jouw wereldtitel samen met jouw ploeggenoten! Hopelijk blijft het niet bij deze alleen!
  Vriendelijke Belgische groetjes!
  Marc

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search