Nederlandse ploeg stuwt Anna van der Breggen naar buitengewone wereldtitel

Lucinda voelde zich na de wereldtitelstrijd in Innsbrück helemaal brak. “Jeetje, ik ben nu even teveel naar de kloten om fatsoenlijk de wedstrijd te analyseren. Wat een vreselijk zwaar parcours”, verzuchtte ze. Ze speelde nochtans een belangrijke rol in de Nederlandse ploeg, die met een collectieve topprestatie het pad plaveide voor de wereldtitel van Anna van der Breggen, die van historische proporties was. Met bijna vier minuten op de nummer twee Amanda Spratt en meer dan zeven minuten op de andere favorieten, onder wie Lucinda, die keurig negende werd.

Het zeldzame machtsvertoon had ook te maken met de zwaarte van het WK-parcours, het zwaarste van de laatste decennia. Met 2600 hoogtemeters en serieuze beklimmingen, die in etappes door het middelgebergte in Tour en Giro niet zouden misstaan. Het was ook een parcours wat de met wereldsterren volgepropte Oranjeformatie direct absolute topfavoriet maakte. Annemiek van Vleuten was met haar klimcapaciteiten natuurlijk de grootste favoriet, maar kenners achtten ook Lucinda niet geheel kansloos.

Het liep allemaal anders, hoewel Anna van der Breggen natuurlijk ook geen verrassing is. Lucinda zette zich zoals gewoonlijk weer vol in voor de ploeg. Tot de beslissende aanval van Van der Breggen op 40 kilometer van de finish dichtte ze gaten en hield ze het tempo hoog. Samen met Ellen van Dijk en de uittredende kampioen Chantal Blaak nam Lucinda het meeste werk voor haar rekening. Het zorgde in elk geval op de steile stroken voor uitputting bij de concurrentie.

Van der Breggen ging aan de haal toen een kopgroep met onder anderen Ellen van Dijk, Amanda Spratt, Tatiana Guderzo en Emilia Fahlin een minuut voorop lag. Anna reed er in een ruk naar toe en ging erop en erover. Spratt haakte nog even aan, maar ook zij kon het akelige tempo niet volhouden. Daarna begon Van der Breggen met een galavoorstelling van zelden vertoond niveau. Het werd geen secondenwerk, maar ze goochelde met minuten.

Terwijl Annemiek van Vleuten hinder ondervond van een valpartij, kon de concurrentie niets uitrichten tegen Van der Breggen en de op alle linies ijzersterke Nederlandse ploeg. Van Vleuten werd na afloop naar het ziekenhuis en daar werd een gebroken knieschijf vast gesteld. Ze reed de koers er gewoon mee uit en eindigde nog in top tien. Lucinda sprintte in een klein groepje naar de negende plaats. Een klassering waar ze wel mee kon leven. Lucinda: “Ik ben blij over het koersverloop en mijn resultaat. Ik had zeker niet mijn beste benen maar reed toch goed.”

Foto Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search