Nederlands succes op EK na prima optreden ploeg

De favoriete ploeg heeft het helemaal waargemaakt bij het EK op de weg in Alkmaar. Met Lucinda als wegkapitein en weer één van de meest prominente ‘voorbereiders’ maakte Amy Pieters het karwei af door een sprint met drie (Elena Cecchini en Lisa Klein) met overmacht te winnen. Met drie rensters bij de eerste zes demonstreerde Oranje de overmacht. Lucinda werd 27e, maar dat was slechts van belang voor de statistiek.

Nederland trok direct vanuit de start alle registers meteen open. Er stond veel harde wind en de verwachting was dat het peloton snel uiteen zou vallen. “We wilden direct van een hoop rensters af zijn”, verklaarde Lucinda de bliksemstart. Het pakte ook goed uit, want na vijf kilometer reden vrijwel alle favorieten vooraan in een groep van zo’n veertig rensters, met daarin zeven van de acht Nederlandsen. Het peloton lag toen al in een naar later bleek geslagen positie.

Aanval van trio
Vervolgens trok Nederland de eerste groep weer op de kant waarna na een ronde dertien rensters voorop raakten, met daarin vijf Nederlandsen onder wie ook Lucinda. “Maar die groep was toch te groot”, concludeerde Lucinda. “Uiteraard wilde niemand met ons doorrijden. Voordeel was wel dat de Italianen in de achtergrond moesten rijden om terug te komen.”

Nog ver voor de finale in beeld kwam, reed Amy Pieters samen met de Italiaanse Elena Cecchini en de Duitse Lisa Klein weg. Drie rensters uit de drie sterkste blokken in de achtervolgende groep. Ze liepen snel weg naar ruim tweeëneenhalve minuut voorspong. De andere ploegen bleken niet bij machte het sterke trio binnen handbereik te houden.

Pieters lost vertrouwen in
“We hadden vertrouwen in Amy. Maar we wilden er ook voor zorgen dat het gat iets kleiner werd en dat er druk bleef, want als er toch iets vooraan gebeurt, kun je met een gat van twee minuten natuurlijk weinig meer doen.” Dus voerde Nederland in de achtergrond het tempo op waarbij vooral Marianne Vos en Lucinda zich sterk onderscheidden. Vreemd genoeg bleef echter ook Amy Pieters vooraan vol gas geven. Waarom? Lucinda: “Cecchini en Klein zijn ploeggenoten, die het koersen ook begrijpen. Als Amy was gestopt met meerijden, was de kans op demarrages groter geworden.”

Aanvallen bleven nu in de finale uit. Klein leek zich op te offeren voor Cecchini, maar hoewel Pieters van kop af aanging, waren de andere twee kansloos. Lucinda:  “Wat een koers en wat een storm. Er stond een goed team, het was loodzwaar en super dat Amy het afmaakt. Een leuke wedstrijd en gaaf dat er zoveel publiek was..”

Foto Luca Bettini | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search