Lucinda ziet Ellen van Dijk Madrid Challenge winnen

Na de voor haar minder goed verlopen ploegentijdrit van zaterdag liet Lucinda zondag zien, dat ze goed was hersteld. In het afsluitende criterium van de Madrid Challenge by La Vuelta door de Spaanse hoofdstad was ze goed bij de les en maakte ze uiteindelijk samen met ploeggenote Ellen van Dijk deel uit van de beslissende ontsnapping, die Van Dijk mede door Lucinda’s werk de eindzege opleverde. Giorgina Bronzini won de sprint van het criterium, Lucinda werd zevende maar ze speelde geen rol meer in het klassement.

Er kon op de laatste dag nog van alles gebeuren. Er waren in totaal 50 seconden aan boni’s te verdienen in zeven tussensprints en aan de finish. Coryn Rivera werd daarom de aangewezen kopvrouw voor Team Sunweb. Met een marge van 18 seconden in het klassement en al die te verdienen boni’s was het een logische keuze met de rappe Amerikaanse. Maar het liep uiteindelijk allemaal anders.

Bij de eerste sprints bleek al dat Wiggle High5 Emilia Fahlin inzette in de strijd om de seconden met Coryn Rivera. Ze wonnen er beiden een en werden beiden ook tweemaal tweede. “Het was meteen duidelijk dat Fahlin door Wiggle werd ingezet om Coryn moe te maken of zoiets”, dacht Lucinda.

Daarna ontstond al snel een andere situatie. Eerst met een paar kopgroepjes en halfweg koers een grote ontsnapping van twintig rensters met ook Lucinda en Ellen van Dijk. Maar ook de gevaarlijke Audrey Cordon van Wiggle. Lucinda: “We wisten meteen, dat Ellen vol voor alle sprints moest gaan. Intussen probeerden we de boel te ontregelen, zodat het peloton met Coryn terug kon komen, maar daar was nooit echt een georganiseerde achtervolging en bij ons was er altijd wel iemand volle bak aan het rijden.”

Coryn kwam dus niet meer terug, maar het verschil van Ellen van Dijk met Cordon was groot genoeg en de Française pakte ook geen seconden meer in de eindsprint. Ellen werd zo eindwinnaar met Coryn Rivera nog op een keurige tweede plaats. Lucinda had zaterdag teveel tijd verloren om nog iets in het klassement te betekenen. Ze was desondanks heel blij met de ploegprestatie. “Het was een stuk minder saai dan we vooraf hadden gedacht en we hielden altijd de controle op winst dus gewoon een goede dag.”

Foto Anton Vos | Cor Vos

Comments

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search