Lucinda geeft les afdalen in La Course

Twee dagen na het einde van de Giro stond met La Course opnieuw een zware klus in de bergen op het programma voor het vrouwenpeloton. Lucinda stond aan de start en ze was tot twee kilometer van de top van de slotklim smaakmaakster in de Franse Alpen. Daarna was de tank leeg. Ze werd uiteindelijk elfde in de wedstrijd, die een geweldig schouwspel opleverde. Eerst de fenomenale afdaling van de col de Romme door Lucinda en in de finale een ongekende strijd tussen Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen. De eerste pakte in de laatste meters de winst.

Lucinda bewees dus andermaal, dat ze bergop ferme stappen heeft gemaakt. Even leek zelfs een sensatie in de maak toen ze op Col de la Colombière de top naderde met voorsprong op de favorieten en er nog een lange afdaling naar de finish volgde, haar specialiteit. Maar het zat er uiteindelijk niet in. “Jammer dat ik de laatste twee kilometer van de Colombière helemaal kapot ging en de groep achter mij terug kon komen. In de afdaling nog maar eens geprobeerd maar deze was veel te snel en lastig qua wind om alleen te rijden. Dus helemaal leeg aan de finish maar tevreden.”

In de aanloop naar de twee zwaarste beklimmingen werd gecontroleerd gereden. Met een kopgroep en daarin had Team Sunweb met Leah Kirchmann een vertegenwoordiger. Op de col de Romme werd vervolgens in een strak tempo gereden. Lucinda werd goed in positie gehouden door haar teamgenoten. Lucinda: “Bij de top wachtte ik op een aanval maar die kwam niet. Alleen Cecile Ludwig was weg en iedereen liet het zo. Toen heb ik mijn kans genomen in de afdaling om voorsprong op te bouwen en dat was top. Zo kon ik mijn eigen tempo rijden en de aanvallen  voor zijn.”

Nadat Lucinda in de laatste kilometers van de Colombière was ingelopen, ontbrandde de strijd volledig met aanvallen van Ashleigh Moolman en Anna van der Breggen. De laatste sloeg in de slotkilometer een gaatje met Annemiek van Vleuten en kort daarachter Moolman. In de afdaling naar de finish was het duel tussen de twee Nederlandse toprensters adembenemend. Van der Breggen leek te winnen, maar ze viel in de laatste vijftig meter helemaal stil waarna Van Vleuten er alsnog overheen kwam.

Foto Anton Vos | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search