(Giro) Net geen podium Lucinda, maar ze geniet van ‘super Giro’

Lucinda heeft zondag met een tweede plaats in de laatste etappe in stijl afscheid genomen van de Giro Femminile. Ze was de snelste van een groep van negen rensters die een kleine halve minuut achter de weer solerende roze truidraagster Annemiek van Vleuten de finish passeerde. De berensterke Van Vleuten won dus ook de ronde. Lucinda bleef vierde in het klassement. Een prima resultaat natuurlijk. Het siert haar en haar ploegmaats van Team Sunweb bovendien, dat ze er tot de allerlaatste kilometers alles aan hebben gedaan het podium te halen.

De laatste etappe was dus geen plichtmatig ererondje zoals zo vaak bij met name de mannen. In de finale lag nog een stevige beklimming. Na de afdaling daarvan lag de finish. Dat leek een mooi scenario voor Lucinda, één van de beste daalsters van het peloton, om nog een aanval op het podium te doen. Team Sunweb zette daarvoor ook alles op alles. Eerst werd Juliet Labous vooruit gestuurd in een grote kopgroep.

In de aanloop naar de slotklim probeerde de ploeg nog een groepje met rensters weg te sturen, dat als springplank voor een ultieme aanval van Lucinda kon fungeren, maar dat lukte niet helemaal. Wel belandde Ellen van Dijk tussen het peloton en de kopgroep met Labous. Van Dijk pakte een minuut en twee minuten voor haar reed de kopgroep. In het peloton ging het vervolgens echter zo snel, dat zowel Ellen als de kopgroep snel veel tijd inleverde.

In de laatste aanloop naar de beklimming werd Lucinda prima bijgestaan door Leah Kirchmann, Ruth Winder en Liane Lippert. Vervolgens spatte het peloton uit elkaar, maar kon Lucinda lang goed volgen en reageren. Ook omdat ze prima steun kreeg van de ingehaalde Juliet Labous. Richting de top kon Lucinda niet meer reageren op een aanval van Annemiek van Vleuten. Ze moest daarna ook haar concurrentes voor het podium Ashleigh Moolman en Amanda Spratt laten gaan, maar door het prachtige sleurende werk van Lapbous reden die nooit ver weg.

Lucinda: “In de afdaling kon ik terugkomen. Uiteraard probeerde ik nog weg te rijden, maar de technische stukken waren net niet lang genoeg. Voor we het wisten, waren we in de laatste kilometer. In de slotkilometer gingen eerst 500 meter snel over omlaag en dan de laatste 200 meter  weer een beetje omhoog met op 50 meter nog een bocht. Ik probeerde er als eerste door te komen.. Ik kwam niet helemaal voorbij Megan Guarnier, maar zat aan de binnenkant en kon de bocht niet houden. Daardoor drukte ik haar zonder opzet volledig de bocht uit, maar kon daardoor wel het sprintje voor plek twee winnen.”

Stand gehouden in loodzware bergetappes. Top in een klimtijdrit. Vierde in het eindeklassement. Derde in het puntenklassement. Winst in de ploegentijdrit en ook afgetekend winst in het algemeen ploegenklassement. Een flonkerende ronde voor Lucinda en haar ploeg. “Het was echt een super Giro. Met een heel goed team om me heen. Heel terecht dus dat we ook de beste ploeg waren! Ik heb me tien dagen lang niet druk hoeven maken. Er was altijd iemand voor me. Het is super om dat vertrouwen van iedereen te krijgen en dat je daardoor ‘fris’ aan een klim kan beginnen.”

Op Eurosport 1 is vanavond vanaf 20:05 uur een uitgebreide samenvatting te zien

Foto Anton Vos | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search