(Giro) Mooi slot Lucinda na pechdag op zaterdag

Een podiumplek in het eindklassement van de Giro Rosa zat er uiteindelijk niet in voor Lucinda, maar wel in de uitslag van de laatste etappe. Ze werd na een superlastige finale in Udine tweede achter Marianne Vos, die haar vierde ritzege boekte. Annemiek van Vleutens leidende positie in het klassement kwam in het slotweekend niet meer in gevaar, hoewel ze zaterdag bergop wel werd geklopt door Anna van der Breggen. Lucinda werd 6e in het eindklassement ze en kwam slechts 7 tellen tekort voor plek 4.

Die minimale marge verloor ze wellicht zaterdag toen ze in ultieme finale een vastloper had van haar ketting en het laatste supersteile stuk lopend moest afwerken. Botte pech, maar dat kon het gevoel van een goede Giro met twee tweede plaatsen in etappe-uitslagen en de bevestiging van een verbeterd klimvermogen niet verpesten.

Lastigste klimwerk
Zaterdag was behoorlijk lastig. Volgens Lucinda qua klimwerk zelfs de lastigste van allemaal. Ondanks de eerste 100 vlakke kilometer, maar de finale loog er niet op, met twintig stijgende kilometer, waarvan de laatste tien behoorlijk steil. Met vooral tussen kilometer 4 en 2 ‘onwijs extreem steil’.

Zoals eerder deze week werd Lucinda prima afgezet door haar ploeg. Ze hielden het tempo hoog tot het echte klimmen begon. Daarna stak Annemiek van Vleuten het vuur aan. Slechts vier rensters konden volgen, maar daar zat Lucinda wel bij. Lucinda: “Het was zwaar om te volgen en ik hoopte op een moment dat er even gekeken zou worden. Dat kwam er niet echt, dus moest ik mijn eigen tempo gaan aanhouden en proberen niet te veel te verliezen op Spratt.”

“Het gat bleef rond de 10 seconden toen Spratt als laatste ook Anna en Annemiek had moeten laten gaan. Op het steile stuk probeerde ik een ritme te vinden, maar dat was gewoon niet te doen. Het was ontzettend steil en het gat met Spratt groeide. Eindelijk bij de laatste twee kilometer probeerde ik er weer zoveel mogelijk snelheid in te krijgen, maar dat was lastig. Ook reed Spratt nog samen met Moolman en ik alleen. Het klassement-podium werd al erg lastig, maar ik bleef voor elke seconde vechten.”

“Op 300 meter liep de weg nog weer op, ik moest schakelen en toen ging het mis. Ik probeerde hem terug te schakelen, maar trapte de ketting volledig vast. Toen moest ik die laatste meters rennen. Maar ja, dat ging natuurlijk voor geen meter en de renners vlogen om me heen. Onwijs zonde om zo te eindigen en te zakken in het klassement terwijl ik het zo goed deed.”

Toch nog tweede
Zondag kwam bijna de revanche. Ze werd tweede in een ijzingwekkende finale, maar winnen zat er niet echt in. Marianne Vos demonstreerde weer haar toegenomen sprintvermogen met de vierde ritzege met overmacht. Het kwam allemaal tot stand na een overwegend vlakke rit met een klim van derde categorie en een technisch hele lastige finale van 200 meter.

Lucinda: “De laatste 15 kilometer was chaos. Zoveel ploegen, die dachten nog wel met iemand voor de winst te kunnen én door de aankomst omhoog was er geen 3 kilometer regel dus veel klassements renster die ook goed moesten zitten. Onderweg had ik nog 2 seconden gepakt en ik zou vol voor de winst gaan om zoveel mogelijk tijd te pakken. Als ploeg konden we elkaar lastig vinden, maar het lukte mij met wat kleine tussensprintjes om op de juiste plek te komen richting die een-na-laatste bocht. Gekkenhuis en doodeng kwam ik redelijk door die bocht. Niet helemaal op de perfecte positie, maar doordat er bij de eersten iets mis ging in de laatste bocht kon ik er net onderdoor sturen en vol sprinten voor een 2e plek.”

“Fijn om het zo te kunnen afsluiten. We hebben heel goed gereden als ploeg, 3 mooie podium plaatsen, de witte trui voor Juliet Labous en dus mogen trots zijn op wat we hier gedaan hebben. Zonde dat we niet met een overwinning zijn beloond maar die moet wel komen als we zo door gaan. Nu een paar dagen rusten en dan door naar La Course.”

Foto Anton Vos | Cor Vos

Showing 3 comments
 • WillemWijkagent
  Beantwoorden

  Je hebt een geweldige GiroRosa gereden Lucinda!
  Het eindklassement vertelt jammer genoeg niet hoe goed je echt was.

 • Willem
  Beantwoorden

  Succes met LA COURSE

 • freddy freddy's loft vermoortel
  Beantwoorden

  Jullie nederlanders staken met kop en schouders er weer boven uit ,Proficiat jullie

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search