(Giro) Lucinda verteert eerste zware bergrit goed

Team Sunweb is de eerste serieuze test in de Giro goed doorgekomen. Ruth Winder raakte weliswaar de leiderstrui kwijt, maar ze bleef in de top van het klassement (tweede). Lucinda deed het zelfs zeer goed op de 15 kilometer lange slotbeklimming. Ze reed steeds vooraan. Lucinda moest weliswaar passen bij een aanval van Amanda Spratt, maar sprintte in de achtervolgende groep mee om de tweede plaats. Ze werd achtste op 40 seconden van Spratt, die de rit won en het roze pakte. Lucinda staat nu vierde in het klassement op 40 seconden.

Lucinda was uiteraard in haar nopjes met de prestatie bergop. “Super blij met hoe ik omhoog reed vandaag. Dit is toch wel nieuw voor me dus ook zeker weer wat geleerd.” Ondanks het vlakke begin vanuit Monza richting Lago de Como was het aanvankelijk hectisch door de talrijke rotondes en soms gevaarlijke middenbermen. In de richting van de zware klim was het aan de boorden van het meer vooral zaak vooraan stand te houden om gevaarlijke situaties te ontlopen.

De ploeg steunde Lucinda prima in de kilometers naar de voet van de klim. Ellen van Dijk offerde zich op door de laatste twee kilometer op kop van het peloton het tempo hoog te houden. Zo kon Lucinda uitstekend gepositioneerd aan de klim beginnen. Na een afwachtend begin, plaatste Sabrina Stultiens de eerste versnelling. Dat zorgde voor verdere uitdunning van de eerste groep. Op zeven kilometer plaatste Lucinda een aanval, maar die werd gecounterd door Annemiek van Vleuten.

In de laatste vijf kilometer probeerde Van Vleuten het op haar beurt. Lucinda ging nog even mee, maar ze moest na een tijdje toch lossen. Vervolgens was het van Vleuten haar ploeggenoot Amanda Spratt die uit de 5 koppige kopgroep demarreerde. De rest twijfelde te lang en zo konden de achtervolgers, mét Lucinda, terugkeren waarna het verschil van een halve minuut met Spratt stabiliseerde.

De Australische bleef echter buiten handbereik, waarna tien rensters sprintten om de tweede plaats. Lucinda: “Dat was wat te veel voor mij, dus kon ik niet echt mee doen om de ereplaatsen. Morgen staat een lastige klimtijdrit te wachten. Spannend hoe dat zal gaan. Maar dit geeft vertrouwen over de vorm. Het liep goed voor mij en voor de ploeg.”

Vanavond is vanaf 21:34 uur op Eurosport 1 een uitgebreide samenvatting te zien.

Foto Anton Vos | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search