(Giro) Lucinda verbaast zichzelf in loodzware klimtijdrit

De Giro Femminile is donderdag helemaal op zijn kop gezet in een loodzware klimtijdrit van 15 kilometer waarin 1100 meter hoogteverschil moest worden overwonnen. Lucinda deed het uitmuntend. Ze werd derde en consolideerde haar uitzichten op een prachtige eindklassering. Annemiek van Vleuten sloeg een machtige dubbelslag. Ze won de tijdrit met bijna 2,5 minuut voorsprong. Lucinda gaf 2:54 toe.

Ze was toch zeer opgetogen en terecht, want ze hield bijna alle andere klassementsrijdsters achter zich. Lucinda verbaasde zichzelf met de tweede topprestatie op rij bergop. Bovendien was het haar eerste echte lange klimtijdrit. “Dat ik hier naar een derde tijd rijd, is wel bizar onverwachts natuurlijk. Ik ben er superblij mee!”

Ze had de beklimming in mei al verkend., dus wist goed wat haar te wachten stond. Zo wist ze hoe in te delen, omdat het tweede deel steiler was en er daar ook vanwege de extreme hoogte (2000 meter) minder zuurstof in de lucht was. Lucinda: “Net als op het NK tijdrijden was het weer belangrijk mijn benen zo lang mogelijk fris te houden door een hoog beentempo en niet te gek beginnen.”

Dat lukte hartstikke goed. Ze had zich ook mentaal voorbereid op het inhalen door topklimster en toptijdrijdster Annemiek van Vleuten. “Ik wist dat Annemiek mij wel een keer voorbij zou komen, belangrijkste daarbij was mij niet gek laten maken, een beetje aan haar optrekken, maar niet opblazen.” En dat lukte  “Nu gewoon goed herstellen en dag voor dag bekijken.”

In het klassement ziet het er na de tijdrit rooskleurig uit voor Lucinda. Met nog drie ritten voor de boeg staat ze vierde. Op slechts acht en zeven seconden van de tweede (Amanda Spratt) en derde (Ashleigh Moolman) plaats. Van Vleuten lijkt met een voorsprong van 2:53 op de nummer twee voor iedereen volledig buiten schot.

Op Eurosport 1 is vanavond vanaf 20:00 uur een uitgebreide samenvatting te zien.

Foto Anton Vos | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search