(Giro) Lucinda komt eerste dagen goed door

Het gaat prima met Lucinda in de Giro Femminile. Na vier etappes staat ze in het klassement elfde met uitzicht op een betere klassering. In de tweede rit koos ze in de sprint voor een te lichte versnelling, maar werd ze toch nog derde. In de spectaculaire finale een dag later sprintte ze naar een keurige zesde plaats, achter Marianne Vos, die haar tweede rit op rij won. Eigenlijk kende Lucinda met de ploeg alleen de eerste dag probleempjes in de ploegentijdrit hoewel ze zelf goed in orde was.

“De eerste dag was dus de ploegentijdrit. Dit was eigenlijk onze lastigste dag”, gaf ze ook toe. “Een moeilijk parcours met 2 klimmen en warme omstandigheden. Zelf voelde ik mij al goed, maar helaas moesten we hard ons best doen om met vier te blijven, omdat Floortje oververhit raakte.”

De tweede etappe verliep ondanks een lange klim direct uit de start redelijk rustig. De laatste tien kilometer liepen ook omhoog, zij het niet al te steil.  Lucinda: “Dus hadden we een sprint van een uitgedunde groep. Een technische finish waar je als eerst door de bocht moest die op 150 meter lag. Doordat het omhoog was, had ik gekozen voor mijn binnenblad, maar dat bleek een verkeerde keuze waardoor ik te licht zat. Maar uiteindelijk sprintte ik nog naar een derde plek.”

Spectaculair
Zondag was de spectaculairste aankomst. Opnieuw met tien kilometer klimmen in de finale en ook iets steiler dan een dag eerder. Maar pas de laatste twee kilometer werd het echt lastig. Lucy Kennedy ging de finale in met een zeker lijkende voorsprong, maar in de laatste tweehonderd meter vlogen de toppers mét ook Lucinda vooruit. Kennedy dacht desondanks te winnen, maar werd alsnog op de streep geklopt door de ontketende Vos.

Lucinda: “Het was een finish in een typisch Italiaans dorpsstraatje. Ik had zelf eerder aan moeten gaan om de explosieve Vos en anderen voor te zijn, maar ik was toch blij met mijn zesde plaats en dat ik geen tijd verloren had. Sterker nog, vandaag nog 2 bonusseconden en de dag ervoor 1 boni en natuurlijk de seconden van de finish.”

Klassementsdagen komen
Maandag was de laatste sprintdag. Dinsdag beginnen de klassementsdagen. In de buurt van Milaan, op een parcours vol met rotondes en wegversmalling wat een hectische dag opleverde. Maar Team Sunweb kwam het zonder veel moeite goed door. In de sprint zou Sunweb voor de Canadese Leah Kirchmann gaan. Lucinda was de geplande laatste renster in de lead-out, maar uiteindelijk nam niemand in het peloton verantwoording om het gat naar drie Italiaanse koploopsters dicht te rijden. Vos won opnieuw de sprint van het peloton. Kirchmann werd daarin tweede en dus vijfde in de rit.

Lucinda kijkt uit naar dinsdag. De machtige Gavia stond daarin op het programma, maar de legendarische col is geschrapt door een wegverzakking. Lucinda: “Maar nu finishen we bovenop Torri di Fraele, wat zeker geen gemakkelijke klim is. Woensdag volgt een tijdrit en dan weten we echt hoe we er voor staan. Maar ik voel me hartstikke goed.”

Foto Anton Vos | Cor Vos

Comments
  • Willem Wijkagent
    Beantwoorden

    En dat laat je zien ook meid.
    Veel succes, geloof er in!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search