(Giro) Lucinda klimt naar 2e plaats na kunststukje

De etappe won ze net niet, maar toch kende Lucinda weer een prima dag in de Giro Femminile. Ze werd achter Marianne Vos die haar 20e overwinning boekte in de Giro en Elisa Longo Borghini derde, maar nog belangrijker, ze pakte bijna dertig seconden op haar grote concurrentes in het klassement, inclusief roze truidraagster Annemiek van Vleuten. Lucinda klom daardoor naar de tweede plaats in het klassement op 2:29 van Van Vleuten.

Team Sunweb lanceerde de kopvrouw al na twaalf kilometer in de eerste tussensprint, die ze dan ook won. Dat leverde drie seconden op. Bij de eerste beklimming leek het aanvankelijk niet goed te gaan, omdat de Sunweb-trein in de hectiek wat posities verloor, maar nog voor de top werd dat hersteld. In de afdaling brak het en ontdekte Lucinda, dat ze als een van de weinige klassementsrijders voorin zat. Dat hield uiteraard geen stand, maar gaf wel vertrouwen omdat in de finale ook nog een scherpe afdaling wachtte.

Voor de tweede tussensprint gebeurde niet veel meer, omdat het tempo te hoog lag. Iedereen hield zich na meerdere mislukte pogingen rustig tot de bonisprint. Lucinda nam zich voor mee te doen, maar niet ten koste van alles, omdat kort erop de laatste beklimming zou volgen. Lucinda koos het wiel van Ashley Moolman toen zij aanzette en dat leverde de tweede plaats en dus weer twee seconden op. Dat concurrente Moolman er een meer pakte, bleek later geen ramp, omdat Lucinda in de finale opnieuw weer superbenen bleek te hebben.

In de klim kon ze zich goed positioneren en in de afdaling reed ze weg met de toppers Vos en Longo Borghini. Ze doken vol omlaag en sloegen snel een gat. Na de afdaling volgde een goede samenwerking tussen de drie aanvalsters. Lucinda: “Op het einde liep het nog best even omhoog voordat de laatste 700 meter omlaag gingen. Ik heb gewoon vol gereden voor elke seconde. En dus sprintten Vos en Elisa over me heen. Uiteraard super dat ik zo seconden heb kunnen terug pakken.”

Op de voorlaatste dag volgt de etappe naar de top van de Monte Zoncolan, een legendarische col uit de Giro voor mannen. 1.770 meter hoog. Op twaalf kilometer moet bijna 1.200 meter hoogteverschil worden overwonnen. Een monsterachtige beklimming. Lucinda: “Morgen zal een zware dag worden en dan weten we echt waar we staan.”

Op Eurosport 1 is vanavond vanaf 22:00 uur een uitgebreide samenvatting te zien.

Foto’s Anton Vos | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search