(Giro) Lucinda bevestigt topklassering van vorig jaar

In de Giro Rosa van 2018 eindigde Lucinda op een keurige vierde plaats in het eindklassement. Dit jaar bevestigt ze opnieuw, want met nog twee ritten voor de boeg staat ze weer vierde. Er volgt nog een zware bergaankomst (zaterdag) en een vlakke rit (zondag). Nummer een Annemiek van Vleuten is onbereikbaar. Twee (Anna van der Breggen) en drie (Katarzyna Niewiadoma) op papier nog wel, maar gezien hun klimmerskwaliteiten wordt dat ook een moeilijk verhaal. Toch doet Lucinda het prima. Alleen de felbegeerde ritzege ontbreekt vooralsnog.

Haar posities in de andere klassementen bevestigen het goede rijden. Ze staat in het algemeen klassement, puntenklassement en bergklassement in de top tien. Ze is al tweede en derde geworden in etappes en reed een goede klimtijdrit, hoewel ze daar zelf wat kritischer over was. Kortom, de Giro loopt goed en bovendien kan Team Sunweb het jongerenklassement met een riante koppositie van Juliette Labous zo goed als niet meer ontgaan.

Een terugblik op de afgelopen dagen rechtstreeks opgetekend door Lucinda zelf

“We zijn al weer heel wat dagen verder en de finale staat voor de deur.”

Etappe 5, Koninginnerit
“Etappe 5 was een zware dag. Al op de eerste klim lag het tempo zo hoog dat maar een kleine groep over bleef. Uiteindelijk kwamen er nog wat groepjes terug in de Vallei richting de slotklim naar de finish. Direct vanaf de voet van de klim naar lago di Cancano was het Annemiek die ten aanval ging. Niemand kon haar volgen en dus werd het een strijd om de plekken achter de nummer een.”
“Ik voelde me erg goed en moest me in het begin wel wat inhouden. Uiteindelijk werd er op twee km voor de top aangevallen. Ik kon mee en de groep viel uiteen. Het viel weer stil en ik ging uiteindelijk toch met een groepje de laatste twee ‘vlakke’ onverharde kilometers in. Een machtssprintje op de laatste meters die omhoog gingen, lag me goed en ik won de sprint om de tweede plek. Uiteraard was ik blij dat ik zo goed mee omhoog ging.”

Etappe 6, tijdrit
“Een dag later de tijdrit bergop waarvan het tweede gedeelte wel wat makkelijker was. Het voelde goed en ik probeerde naar het einde nog door te versnellen, maar toch bleek ik in het begin wat te veel te hebben laten liggen. Waardoor ik niet echt tevreden was over mijn prestatie en vooral veel tijd verloor op Anna.”

Etappe 7, naar ‘Adelaarsnest’
“Ook de dag na de tijdrit was geen gemakkelijke etappe. We wilde graag rensters vooruit hebben zodat ik richting de finale iets kon proberen en dan iemand vooruit had zitten. We reden een super mooie aanvallende koers. Hadden Leah vooraan, kon haar nog gebruiken na een aanval, maar het was net iets te vroeg. In de laatste 5 km sprong ik vanuit de kleine kopgroep met favorieten naar drie leidsters onder wie ook Marianne. De laatste 3,5 km was echt bergop en helaas kwamen achter helpers terug om het gat weer te dichten. Uiteindelijk had ik het de laatste 500 meter van de klim zo zwaar dat ik wat secondes verloor, maar wel trots op hoe we hebben geprobeerd om tijd goed te maken.”

Etappe 8, lastige overgangsrit
“Dan vandaag, vrijdag. Twee klimmen waarvan de lastigste als eerste na een kilometer of 50. Opnieuw was er geen wegkomen aan voor een groepje door de manier van rijden van Mitchelton (Annemiek van Vleuten). Ik werd goed afgezet op de klim en kon mee met mijn concurrenten toen het tempo verder de lucht in ging. Op de top zaten we alleen met de klassementsrensters, maar toen was het nog ver naar de streep dus niemand reed en een grote groep kon terugkomen. Toen reed er net voor de laatste klim een groep van twaalf rensters weg. Met alleen Juliette en mij in de groep lukte het niet om iemand mee te hebben. Dat was erg jammer na al het harde werken om wel in een kopgroep te zitten. De dag goed door gekomen en zaterdag hebben we de laatste echte bergrit met een finale klim van ongeveer 15/20 km waarin we ruim duizend hoogtemeters moeten overwinnen  ook flink wat steile stukken zitten.”

Foto Anton Vos | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search