Blog: De weg naar het WK tijdrijden

Het is alweer 7 jaar geleden dat ik voor het eerst geselecteerd werd voor het WK wielrennen. Sinds die eerste selectie heb ik alle WK’s mogen rijden. Uiteraard heb ik goede en minder goede jaren gehad, maar over het algemeen heb ik mij steeds weer kunnen verbeteren.

Een van die dingen waar ik steeds beter in ben geworden is tijdrijden. Natuurlijk ben ik sterker geworden in vergelijking met een aantal jaren geleden. Maar dat is zeker niet de reden waardoor ik zo gegroeid ben in deze moeilijke discipline. We hebben aan mijn positie gesleuteld, iedere keer weer een beetje aerodynamischer, precies zo dat ik nog wel al mijn kracht kwijt kan. Vervolgens heb ik veel getraind. Om ook echt in die toch wel opgepropte houding te kunnen blijven zitten terwijl je het snot voor je ogen rijdt is niet bepaald makkelijk kan ik je vertellen. De aanpak van een tijdrit heb ik veranderd, ik analyseer het parcours nu veel beter. Niet alleen wanneer er een bocht is en hoe die te nemen, maar ook welk stuk zwaar is of waar je tijd kunt winnen of verliezen. Zo kan ik nu veel beter inschatten hoe ik mijn krachten tijdens de tijdrit moet verdelen. Maar ook het mentale gevecht wat ik tijdens een tijdrit heb met mijzelf, moet je niet onderschatten. Als je de eerste pijntjes gaat voelen is het gemakkelijk om daaraan te gaan denken. Je focus verplaatst zich, van steeds weer een krachtige pedaalslag naar die verstijvende spieren. Zodra je uit je flow raakt kom je er nooit meer in terug. Je moet dus jezelf pijn kunnen doen van het begin tot het einde en daarbij continue geconcentreerd blijven.

Na al die kleine en grote verbeteringen heb ik de laatste 2 jaar mooie tijdrit resultaten behaald. Vorig jaar reed ik voor het eerst het EK tijdrijden voor elite, met een 4e plek was dat een mooie ervaring. Afgelopen seizoen lukte het om nog beter te worden en heb ik met onder andere een 3e plaats op het NK ook mijzelf wel een verbaasd over mijn progressie. Dit jaar mag ik dan voor het eerst deelnemen aan het WK tijdrijden. Ik ben onwijs trots op deze selectie en onwijs gemotiveerd om het uiterste uit mijzelf te halen in Innsbruck.

Comments
  • Paul Sager
    Beantwoorden

    Goed verhaal Lucinda, je hebt het denk ik goed onder woorden gebracht. Veel suc6 op het WK.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search