‘Winnen in Plouay was een bevestiging voor mezelf’

winnen_in_plouay

Winnen in Plouay. Een nieuwe mijlpaal. (Foto Anton Vos | Cor Vos)

Het Wereldbeker-circuit zit er op. Het Rabo Liv Team greep dit keer naast de eindzege, maar was wel de beste in het ploegenklassement. De ploeg won drie koersen met drie verschillende rensters, wat een prestatie op zich is. Pauline Ferrand Prevot was de beste in de Waalse Pijl, Marianne Vos won de Sparkassen Giro en Lucinda Brand soleerde naar winst in de wereldbekerfinale, de GP Plouay. Lucinda’s grootste internationale triomf in een toch al mooie carrière. Een terugblik.

De beleving van Plouay
“Voor mij persoonlijk was het heel bijzonder een wereldbekerkoers te winnen. Vorig jaar werd ik Nederlands kampioene. Nationaal niveau, maar dat is tegenwoordig ook wereldniveau met al die internationale toppers die we hebben. Als je zoiets vervolgens ook op het internationale toneel neer kunt zetten, is dat vooral voor jezelf toch heel speciaal. Het was voor mij vooral een bevestiging, dat ik weer beter ben geworden. Ieder seizoen begin je met nieuwe doelstellingen. Met vooral voor ogen, dat er vooruitgang moet zijn. Dat is dit seizoen prima gelukt.”

Minimale belangstelling
“De belangstelling van de Nederlandse media viel na Plouay wel heel erg tegen. Zelfs lokaal was er geen interesse. Jammer, want het kan een hele mooie exposure voor jezelf zijn en voor onze sport. Wij komen er in Nederland toch al bekaaid vanaf. Bij ons heerst een rare sportcultuur. Voetbal en schaatsen en dan een hele tijd niks, dan een paar andere sporten, dan weer een hele tijd niks en dan pas vrouwen wielrennen. Als een Nederlandse tennister de top 100 van de wereldranglijst bereikt, is dat wereldnieuws in Nederland. Maar dat vijf Nederlandse wielrensters in de mondiale top tien staan, weet niemand. Belachelijk.”

Amusementswaarde Plouay
“Plouay werd door de UCI rechtstreeks vertoond via een stream op de website. Ik heb begrepen dat veel mensen hebben genoten van de koers. De amusementswaarde was heel hoog. We hadden wel geluk, dat de stream werd aangezet op het moment dat het echt leuk werd, maar het is ook zo dat veel koersen bij ons een hoge amusementswaarde hebben. Er wordt altijd aanvallend en open gekoerst. Ik vind Plouay natuurlijk speciaal, omdat ik won. Maar ook neutrale kijkers reageerden enthousiast. Jammer, dat er in Nederland geen seconde van is uitgezonden. Een gemiste kans.”

De grens van Lucinda
“Ik weet niet waar mijn grens ligt. Ik hoop, dat ik hem nog niet heb bereikt. Ben pas 25, dus komen er hopelijk nog veel mooie jaren. Nu komt het WK eraan. Het is niet mijn eerste, maar mijn doel is nu vooral om nog dieper in de finale nog van waarde te kunnen zijn. Ik wil nog steeds doorgroeien. Een plek in de ploeg voor de Spelen is natuurlijk ook een groot doel, maar dat zal heel moeilijk worden. De top in Nederland is heel breed, niet alleen bij onze ploeg. Bovendien is er weinig plek in het team voor de Spelen. Het is de volgende stap, die ik wil zetten. Mijn volgende grens.”

De rol als captain
“Ik ben bij Rabo Liv nu al een tijdje wegkapitein. Dat is een hele mooie waardering van de ploeg en het bevalt me heel goed, maar je moet het belang van de rol ook niet spannender maken dan het is. Vooral in crisis-situaties komt mijn rol aan bod. De standaardsituaties lopen bij ons toch wel. In crisis-situaties waar de ploegleider niet direct bij kan zijn, moet ik ingrijpen. Ja, dat gaat me goed af. Al vind ik zelf wel, dat ik soms nog wel wat resoluter mag zijn. Wat harder.”

Rijden met de absolute nummer één, Marianne Vos
“Een dubbel gevoel. Marianne zorgt voor veel overwinningen en het is prettig koersen met haar. Aan de andere kant rijd je vaak in haar dienst. Ik niet alleen, ook andere rensters. Bij ons en bij de nationale ploeg. Nederland heeft meerdere rensters die Wereldkampioen of misschien ook wel Olympisch kampioen kunnen worden, maar we gaan altijd in eerste instantie voor Marianne. Volstrekt logisch, want ze maakt het ook vaak af. Aan de andere kant, de acceptatie van alle rensters, dat Marianne nummer één is, is ook onze grootste kracht.”

[fblike]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search