Valpartij rode draad voor Lucinda op WK

lucinda_wk_wegwedstrijd

Berusting na een zware koers. (Foto Anton Vos | Cor Vos)

De wereldtitel op de weg bleef door de toch verrassende sprintzege van Pauline Ferrand Prevot binnen de ploeg van Lucinda, Rabo Liv, maar het doel was zaterdag natuurlijk om met de Nederlandse ploeg Marianne Vos te lanceren. Dat deed het team prima, maar dit was een van de weinige keren waarin de alleskunner van het vrouwen wielrennen het (net) niet kon afmaken. Lucinda had een dubbel gevoel over de koers. Ze had het moeilijk na een massale valpartij waarbij ze in de greppel belandde, maar in de finale kon ze toch nog veel doen voor Marianne.

“Ik lag bij die grote val in de greppel en reed daarna met Marianne Vos en nog een paar anderen terug, maar het ging voor geen meter, want er liep van alles aan bij mijn fiets”, vertelde ze over de crash en de gevolgen. “Ik wilde op de top van de klim wisselen maar ik kon gewoon niet meer. Vervolgens moest ik ook nog best lang wachten op Johan (Lammerts, de bondscoach) om van fiets te kunnen wisselen.”

Het waren allemaal de gevolgen van de crash waardoor elf rensters naar het ziekenhuis werden afgevoerd. Onder hen ook Thalita de Jong, bij wie een sleutelbeenbreuk werd geconstateerd. Lucinda had geen fysieke gevolgen, maar het zat niet echt mee na de val, want ook na de fietswissel gebeurde er nog van alles. “Ik reed van de ene naar de andere valpartij en pas bijna een ronde later was ik vooraan weer terug.”

Pokerspel
In de koers gebeurde na dat hectische begin lange tijd niet veel meer. In de laatste veertig kilometer begon het pokerspel, waarin Lucinda als wegkapitein een belangrijke rol vervulde. Maar dat was dit keer een stressende klus. “Mijn terugkeer in het peloton kostte veel energie. Daarna vond ik de rol als  captain best lastig, omdat ik iedereen op de hoogte wilde houden.” Ze kreeg het toch voor elkaar, dat de onrust uit de groep verdween. In de finale maakte ze weer een sterke indruk en deed ze berenwerk voor Marianne Vos. “Ik heb gedaan wat ik kon om een bijdrage te leveren, want ik kon op de klim toch niet mee.”

Vos slaagde er na kilometerslang kopwerk van Lucinda in om met drie anderen een gat te slaan. Daarin leek de kopvrouw van de Nederlandse ploeg weer kansrijk op wereldgoud en in elk geval een medaille. Tot een sprint van de vier kwam het niet, omdat ze elkaar in de laatste twee kilometer aan gingen zitten kijken. Elf achtervolgsters keerden terug. Vervolgens bleek Vos toch niet de superdag te hebben die nodig is om te winnen. Pauline Ferrand Prevot wel. Lucinda werd 33e op 47 seconden van haar winnende ploeggenote.

[fblike]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search