Sterke Lucinda grijpt net naast WK-medaille

Met een paar flinke krachttermen probeerde Lucinda na de finish van het WK cross in het Luxemburgse Bieles de teleurstelling om het missen van een medaille van zich af te gooien. “…….. Ik voelde me supergoed. Dan is het flink kloten dat je geen medaille pakt. Ik was er zo dichtbij en toch ook weer zo ver vanaf”, treurde ze. Om zich even later ook te realiseren dat een vierde plaats bij een debuut op dit niveau hoe dan ook een mooie uitslag is. De Belgische Sanne Cant verraste Marianne Vos in de strijd om goud.

Lucinda startte op de tweede rij, maar ze dook al snel in de voorste rangen op. Net als Vos, die vanaf de tweede rij helemaal een bliksemstart kende. Al in de tweede ronde ontstond een kopgroep met favorieten. Lucinda en Marianne Vos waren de enige Nederlandsen. Maud Kapteijns was na een val al uit koers en Wereldbekerwinnares Sophie de Boer had geen goede dag en kwam ook veel pech tegen. Lucinda en Vos moesten opboksen tegen Sanne Cant en Katerina Nash.

In die kopgroep bleek Lucinda één van de beteren al werd ze halverwege in een afdaling wat overmoedig wat een val opleverde. “Ik nam teveel risico en dan lig je. Onhandig. Want het kostte veel energie om weer terug te komen. Die had ik later goed kunnen gebruiken”, bekende ze. Maar ondanks de val bleef ze indruk maken. Vos en Cant reden weg, maar Lucinda kwam samen met Nash weer terug.

Verbeten strijd
Bij een nieuwe aanval van Vos brak het. Helemaal toen Cant onderuit ging. Marianne Vos leek vervolgens op weg naar haar achtste wereldtitel in het veld. Tot in de voorlaatste ronde haar ketting afliep. Cant kwam terug, hield stand en de Belgische positioneerde zich handig voor het korte laatste rechts stuk. Vos was vervolgens kansloos.

Achter de twee vocht Lucinda een verbeten strijd uit met Nash om brons. Die leek ze te winnen, want ze kwam de linke zogenoemde schuine kant door met een kleine voorsprong. Vervolgens kwam ze niet goed meer in haar klikpedaal. Lucinda: “Er kwam nog een laatste klimmetje waar ik dat wel nodig had. Het ging niet goed en uiteindelijk kost me dat brons. Heel bitter.”

Omloop Nieuwsblad
Het was meteen de laatste cross van het seizoen voor Lucinda. Ze neemt nu een paar dagen rust en pakt daarna de training op voor het wegseizoen. Ze gaat met haar nieuwe ploeg Team Sunweb op trainingskamp in Spanje en in het derde weekend van februari is Omloop Het Nieuwsblad haar eerste wegwedstrijd.

Foto: Cor Vos

[retweet]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search