Rol Lucinda in boeiende finale WK op de weg

De Nederlandse ploeg was zaterdag dicht bij het eerste goud op het WK wielrennen op de weg in Richmond. Anna van der Breggen werd net als in de individuele tijdrit tweede. Lucinda, die op de zestiende plek eindigde, vervulde een voorname rol in de finale van de boeiende koers. Anderhalve kilometer voor de meet demarreerde ze nog. Om de koers hard te maken. Twee minuten later werd Anna nipt geklopt door de Britse Lizzie Armitstead, die haar eerste wereldgoud veroverde.

Lucinda voelde zich goed in Richmond. Het technische parcours was ook wel wat voor haar. De tactiek van de Nederlandse équipe was duidelijk. Iemand meekrijgen in een ontsnapping, die vervolgens als springplank voor anderen moest fungeren. Dat gebeurde pas laat in koers in een ontsnapping van negen rensters. Amy Pieters vond daar een plek.

Sein voor achtervolgen
“Alle grote landen waren wel mee in die groep”, had Lucinda tijdens de koers ook mee gekregen, maar het was goed voor Nederland. “We lieten het zo tot we het sein van voren kregen, dat Amy vroeg, dat we moesten gaan achtervolgen. Chantal Blaak is vanaf dat moment op kop gaan rijden. Daardoor kwamen we weer terug vooraan.”

Op het laatste kasseienklimmetje kwamen de favorieten weer bij de negen aanvalsters. Daarna werd het erg spannend. Lucinda plaatste nog een aanval aan de voet van de laatste klim, naar de finish toe. Een aanval in het ploegbelang. Lucinda: “Ik wilde het tempo erin houden en anderen laten werken. Anna kwam volgens mij goed boven, maar daarna heb ik het niet verder meer gezien.”

‘Bij uitstek favoriet’
Anna zat inderdaad goed, maar wel in een groepje met veel ultrasnelle rensters. Tweehonderd meter voor de finish zette de Nederlandse kopvrouw als eerste aan. Alleen Lizzie Armitstead kon antwoorden. Anna viel niet meer stil, maar Armitstead was gewoon een fractie sneller.

Anna baalde aanvankelijk stevig. Maar tweemaal zilver en een keer brons op een WK is zo slecht nog niet. Lucinda was niet ontevreden over de wegwedstrijd. “We verliezen, maar hebben het zo slecht nog niet gedaan”, vond ze. “Lizzie was bij uitstek favoriet en ze is gewoon heel moeilijk te verslaan.” Lucinda keert huiswaarts met een goed gevoel en het brons uit de ploegentijdrit. Een mooi resultaat.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search