‘Overwinning met dank aan de ploeg’

Ze startte in haar eerste koers voor Team Sunweb direct als kopvrouw en Lucinda maakte die status ook meteen waar. Ze won Omloop Het Nieuwsblad op buitengewoon fraaie wijze. Met een solo in de laatste vijf kilometer en ploegmaat Ellen van Dijk in de achtervolgende groep als een formidabele controleur. Met de bekroning van haar solo rondde Lucinda dan ook prachtig ploegspel af. “Het was een fijn gevoel om als kopvrouw te mogen starten en al die meiden zoveel werk voor je te zien doen, maar het is nog fijner wanneer je dat vertrouwen kunt belonen. Het was een hele mooie dag die ik niet snel zal vergeten”, juichte ze na de huldiging.

De tactiek van Team Sunweb was er helemaal op afgestemd om Lucinda zo fris mogelijk in de finale af te zetten. Dat gebeurde vervolgens helemaal volgens het boekje, waarbij ook nog eens Ellen van Dijk voor een bonus zorgde door in de finale de kopvrouw op krachtige wijze bij te staan. Lucinda was in de wolken met de team-inspanning: “Iedereen reed voor mij. Dat was al zo voor de finale begon. Ik had geen zorgen en werd continu uit de wind gezet. Ik hoefde geen trap teveel te doen. De support van het team was werkelijk fantastisch.”

“Het was ook een prachtig voordeel toen Ellen samen met Elisa Longo-Borghini in de aanval ging. Dat gebeurde na de Paterberg waar Ellen op kop stevig door trok. Haar aanval met Elisa was ideaal voor ons. We hoefden in de achtervolging niks te doen. De anderen des te meer, want Ellen heb je zomaar niet terug. Ze pakten vooraan een minuut en vervolgens ben ik door de andere meiden in een zetel op de Molenberg afgezet.”

Op de Molenberg trapte Annemiek van Vleuten het gaspedaal helemaal in. Lucinda kon goed volgen en in de achtervolgingsgroep bleven nog slechts vijftien rensters over. Een tweede schifting kwam even later op de Paddenstraat waar Chantal Blaak de tweede groep uit elkaar reed. De twee vooraan hielden stand en er ontstond een achtervolgingsgroep van zes rensters, onder wie dus de nog relatief frisse Lucinda.

Zij bekeek het allemaal met het oog van een renster met koersinzicht. “Richting de Lange Munt werd het verschil met de koploopsters snel kleiner. Daarna ben ik samen met Chantal overgestoken naar Ellen en Elisa. Ellen heeft toen enorm doorgetrokken. Weer in mijn voordeel. Toen ben ik gaan aanvallen. Op een gegeven moment zat ik wel onwijs stuk, maar dat gold ook voor de anderen want ik kwam toch weg.” En ze bleef mede dankzij Ellen van Dijk ook weg.

Winnen in de eerste wegkoers direct na het lange en zware cross-seizoen is niet iedereen gegeven. “Het is een bewijs, dat ik samen met de ploeg goed heb gepland. Ik voelde me in het cross-seizoen goed en dat is daarna zo gebleven. Geen last van vermoeidheid nu. In de aanloop hebben we alles met beleid gedaan en dat betaalt zich nu uit. Een droomstart in een nieuwe omgeving.”

[retweet]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search