Lucinda zoekt naar vorm in Emakumeen Bira

Lucinda heeft in de Emakumeen Bira duidelijk te maken met een terugslag na een drie weken durende hoogtestage op de Sierra Nevada. Ze heeft geen goede benen, wil graag de ploeg helpen bij het verdedigen van de gele trui van Kasia Niewiadoma, maar het komt er niet uit. En dat steekt. “Ik wilde vandaag graag helpen, maar ik was al gelost toen het begon”, treurde ze na de derde etappe. Kasia behield het geel maar dat kostte bloed, zweet en tranen. Chantal Blaak won de etappe.

Het was zaterdag zwaar en het geel van de Poolse kopvrouw van het Rabo Liv Team kwam zwaar onder vuur te liggen. Op de eerste klim trok Team Bigla, de ploeg van Annemiek van Vleuten, alle registers open. Lucinda moest lossen en kon daarna niet meer vooraan terugkeren. Vervolgens werd het ook gevaarlijk voor Kasia Niewiadoma. Ze reed zelf prima, maar een kopgroep van zes, onder wie ploeggenote Shara Gillow maar ook de voor het klassement gevaarlijke Katrin Garfoot reed met bijna twee minuten voorop. Garfoot had daardoor virtueel het geel.

Ploegleider Koos Moerenhout liet vervolgens Gillow wachten op de achtervolgende groep met Kasia en Anna van der Breggen. Anna en Shara trokken daarna de kar en brachten het verschil met de koplopers terug tot minder dan een minuut. In de laatste kilometers, toen Gillow en Van der Breggen waren leeggereden, liep het verschil weer op, maar Kasia hield een marge van acht seconden over op Garfoot. De andere kanshebsters eindigden in de groep van de leidster.

Lucinda was blij, dat het geel in de ploeg bleef, maar baalde over haar minimale inbreng zaterdag. Koos Moerenhout nam het echter op voor zijn wegkapitein. “Ik begrijp Lucinda’s teleurstelling, dat het hier niet loopt. Maar ze moet zich niet schuldig voelen naar de ploeg toe. Lucinda heeft al zo vaak de meubelen gered. Dat het nu even wat minder is, begrijpen we heel goed. Die ruimte krijgt ze echt wel. Ze heeft deze koers gewoon nodig om weer wedstrijdhardheid op te doen.”

[retweet]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search