Lucinda ziet Nederland weer goud pakken

“Ik denk, dat dit mijn kortste uitslag is in een WK”, reageerde Lucinda kort nadat ze in de pelotonsprint net naast een plek in de top tien had gegrepen. Vanuit de verte had ze Chantal Blaak even daarvoor goud zien veroveren. Voor wat de ploeg betreft was de missie dus geslaagd. Zij het niet via een van de kopvrouwen, maar dat is dan ook de charme van het wielrennen. Blaak verdiende het goud er niet minder om, want ze toverde in de finale een machtige solo uit de benen.

Lucinda wist, dat ze zaterdag ook de benen had voor een sensationele uitslag. Lucinda: “Ik voelde me goed en heb geprobeerd om in een goede groep weg te komen, maar dat was heel erg lastig.” Chantal Blaak had in de finale iets meer geluk, toen ze na een eerste versnelling van de ‘Nederlandse kopmadammen’ Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen aan de haal ging en in een groepje van drie belandde. Op de laatste beklimming van de dag kwamen vier rensters uit de achtergrond terug, onder wie Van der Breggen en Van Vleuten.

Voorschot
Lucinda kon net niet volgen op de klim. Blaak had het er ook moeilijk, maar zij begon met een voorschot van dertig seconden aan de beklimming. Ze werd nog voor de top ingehaald, dreigde te moeten lossen maar beet op haar tanden en haakte aan. De ontsnapping met drie bleek uiteindelijk haar redding, want terwijl in de kopgroep iedereen naar de twee Nederlandse topfavorieten keek, kreeg Blaak geen enkele aandacht. Toen zij demarreerde bleef een reactie dan ook uit.

Het moet gezegd, Van Vleuten en Van der Breggen controleerden de vlucht van hun ploegmaat voorbeeldig. Het gat werd dan ook alleen maar groter. Blaak werd niet meer bedreigd en vlak voor de finish dook een groep achtervolgers onder wie Lucinda op de restanten van de kopgroep. Daardoor viel Van Vleuten net buiten het podium. Lucinda kwam een halve meter te kort voor de tiende plek.

Lucinda gaat weer crossen
Ze was natuurlijk toch tevreden. “We pakken weer goud. Ik rijd een goede koers en zet mijn beste WK-uitslag neer. Vorige week goud in de ploegentijdrit. Dan mag je dit wel een geslaagd WK noemen”, meldde ze. Het wegseizoen zit er nu op voor Lucinda. Ze doet de komende winter wel weer mee aan crosses. Haar eerste cross staat voor 22 oktober op het programma in Koksijde. Ze crost dan tot het EK op 5 november in Tabor. Daarna pakt ze in december de draad weer op tot en met het WK. Al zal ze in januari niet veel crossen in verband met een trainingskamp met de wegploeg van Team Sunweb.

Bij de foto: Lucinda vliegt wereldkampioene Chantal Blaak om de nek.

Foto Davy Rietbergen | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search