Lucinda wereldklasse in Groningse koers

lucinda_fred_0412

Lucinda samen met vader Fred. Trots als een pauw. (Foto: Anton Vos)

Lucinda maakte in de finale samen met haar ploeggenotes Annemiek van Vleuten, Roxane Knetemann en Thalita de Jong deel uit van een kopgroep van zeventien rensters, waarin alle toppers uit het klassement present waren, maar geletrui-drager Vera Koedooder wel geïsoleerd was. Na een langere aanval van Tiffany Cromwell en een regen aan demarrages van de Raboformatie was het uiteindelijk Lucinda die een gat kon slaan. De concurrentes keken elkaar aan en de Nederlandse kampioene liep snel uit naar een voorsprong van 1:45. Die werd in de laatste vijf kilometer wel wat minder, maar zowel ritwinst als gele trui had ze vast in handen.

Eerste overwinning ploeg
De overwinning werd daarna uitbundig gevierd. Zowel door Lucinda als haar ploeg, waarvoor het de eerste zege van het seizoen was. “Dit is een heerlijke overwinning waar ik straks van kan genieten. Nu moet even de focus op de laatste dag, want we willen dit natuurlijk wel vasthouden”, reageerde Lucinda na de huldiging. Ze bekende ook, dat ze met de gele trui geen enkele rekening had gehouden toen ze aan de haal ging. “Een solo en ook het klassement was niet de insteek. Het was zoeken naar het goede moment om te gaan. En dan proberen iemand uit de top van het klassement mee te nemen. Zij voor het klassement en wij voor de etappe. Ik was verbaasd dat niemand reageerde.”

Ze demarreerde op een plek waar de wind vol op kop stond. Ze schrok dan ook even toen bleek, dat er niemand mee ging. “Maar dan ga je natuurlijk gewoon door. Ik wist dat het parcours snel weer zou draaien. Daar werd het zijwind. In een dorpje was het veel draaien en keren. Gelukkig heb ik niet de hele tijd tegen de wind in hoeven harken. Bovendien groeide mijn voorsprong zo snel, dat ik steeds meer moraal kreeg. Het zelfvertrouwen groeide en groeide tijdens de solo.”

Het is de eerste overwinning voor de ploeg. Hoezeer ging dat de laatste tijd knagen?
“Ik denk, dat het bij iedereen in het achterhoofd wel een rol speelde. We reden best goed, maar het duurde maar en duurde maar. Maar we probeerden het niet te zeer mee te nemen in de koers. We hebben de focus vast gehouden. Vandaag ook. Ik win, maar het is het resultaat van een sterke collectieve prestatie. En eindelijk betaalt het zich een keer uit. Dit zal wel bevrijdend werken. We waren er echt aan toe.”

Je staat nu 32 seconden voor op Vera Koedooder en iets meer dan een minuut op de rest. Wat nu?
“Vooral heel alert blijven. Vandaag zag je ook weer, dat het brak door de wind. Ook in de kopgroep moesten we er steeds bij blijven, want het ging voortdurend op de kant. Ik verwacht dat het zondag niet anders zal zijn. Het is een korter rondje, dat is niet in ons nadeel. Ik heb bovendien vertrouwen in de ploeg. We rijden hier sterk. Vanavond maar vroeg slapen.”

[fblike]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search