Lucinda trekt eindzege over de streep!

geel_energie_0413De eerste rondezege in haar carrière tot nu toe. Lucinda heeft zondag in de Energiewacht Tour met de eindoverwinning in het klassement een nieuwe mijlpaal bereikt. In de slotetappe van de dit jaar door de omstandigheden zware Groningse etappekoers leek haar leidende positie in het eerste deel even in gevaar te komen, toen het peloton door de wind brak en zij in de tweede waaier terecht kwam. De ploeg zette de verhoudingen echter recht en was in het vervolg alert. Chantal Blaak won de etappe, Thalita de Jong werd derde en de groep met Lucinda kwam binnen een veilige marge over de streep.

Lucinda raakte niet in paniek toen ze al vroeg de aansluiting miste. “Het was even schrikken, maar ik ben volgens mij redelijk rustig gebleven. Rox en Iris zaten gelukkig bij me en later sloot ook Thalita nog aan. Koos had ons ‘s ochtends nog verteld wat we moesten doen als we in zo’n situatie terecht zouden komen. Ik heb ze bijeen geroepen en aangemoedigd te gaan achtervolgen. ‘Net als in een ploegentijdrit’, heb ik tegen de meiden gezegd. Dus niet met grote snokken, maar met regelmaat. We hadden ook de mazzel dat Vera Koedooder de slag had gemist. Zij kon altijd nog het podium halen, dus Vera heeft ook echt veel kopwerk gedaan. Dat heeft absoluut geholpen.”

De aanval op de gele trui duurde daarna niet lang meer. De achtervolgers naderden snel, al was er wel een nare deadline. “We moesten er bijkomen voor de weg weer draaide en het opnieuw op de kant zou gaan. Dat haalden we uiteindelijk kantjeboord”, bekende Lucinda. “De meiden hebben mij toen direct goed vooraan afgezet. Het was daarna opgelucht adem halen.”

Aanval achttal niet ongunstig
Het gevaar leek vervolgens geweken. En helemaal toen een groepje van acht mét Thalita de Jong aan de haal ging. Barbara Guarischi was op 1:57 de best geklasseerde. Ook Lucinda vond het niet ongunstig. Lucinda: “Ik zag de groep gaan en zag ook dat er geen gevaarlijke concurrente bij was. Ik ben nog aan Koos gaan vragen wat de marge was met de best geklasseerde en dat zag er veilig uit. Nu hoefden we niet meer op iedereen te letten. Het zorgt ook voor rust in een groep. De ploeg is er toen wel voor gaan rijden om het verschil binnen de perken te houden, want als ze uitlopen naar twee of drie minuten wordt het natuurlijk weer een heel ander verhaal.”

De acht bleven echter weg en echt gevaarlijk werd het niet meer voor de klassementsleidster. Chantal Blaak won de etappe en Thalita de Jong sprintte even later naar de derde plek. Zij pakte nog een tweede prijs voor het Rabo Liv Women Cycling Team, de jongerentrui.

Opluchting en blijdschap
Lucinda genoot intens van de eindzege. “Het is mijn eerste ronde-overwinning überhaupt. Mijn Nederlandse titel blijft nummer één, maar deze komt wel in mijn persoonlijke top drie tot nu toe. Een mooie ronde bovendien. Ik ging hier niet echt met plezier naar toe, maar dat kwam door vorig jaar. Toen was het koud en liep het niet zo lekker. Bovendien was het soms gevaarlijk met hachelijke situaties op het parcours. Dit keer was de wedstrijd perfect georganiseerd. Ik ben ook opgelucht en blij voor de ploeg. We wilden zo graag laten zien dat er ook zonder Marianne kwaliteit zit in dit team en het lukte maar niet. Hopelijk is nu de ban gebroken.”

[fblike]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search