Lucinda prolongeert Europees cross-zilver

Lucinda was zondag één van de grote smaakmakers bij het Europees kampioenschap veldrijden in het Tsjechische Tabor. Misschien wel de beste in koers, maar ze greep desondanks nipt naast de winst. Wereldkampioene Sanne Cant bleek onderweg niet te vermurwen en ze klopte de offensief koersende Lucinda in de sprint met een wieldikte. Het zilver won Lucinda ook al in 2016. Dat zag ze toen als een grote overwinning, nu door de gemiste kans op goud als een kleine nederlaag.

Desondanks mag ze trots zijn op de tweede achtereenvolgende tweede plaats op een EK. Zeker door de wijze waarop het tot stand kwam. Lucinda maakte indruk op het parcours in Tabor wat vooraf als ideaal werd bestempeld voor haar, maar toch nog behoorlijk wat technische stroken kende. Uiteindelijk brak haar dat mogelijk toch op in de tweestrijd met de echte specialiste Sanne Cant.

“Ik heb er alles aan gedaan om haar kwijt te spelen. Op de rechte stukken kon ik mijn vermogen goed kwijt. Maar als ik een gaatje sloeg, maakte Sanne dat weer makkelijk goed in de bochten”, analyseerde Lucinda na afloop. “Ze brak niet en dat moet je ook maar kunnen. Sanne heeft dit niet gestolen, ze is gewoon erg goed. Ik wilde als eerste de laatste bocht uitkomen en dat lukte ook, maar toen Sanne in de sprint naast me kwam, wist ik direct, dat ze beter was.”

‘Winst realistisch doel’
Het zilver voelde dus ook als een kleine nederlaag. Lucinda: “Ik had grote ambitie om hier voor winst te gaan en dat was natuurlijk ook een realistisch doel. Mijn wedstrijd verliep ook prima. Ik voelde me goed en maakte vrijwel geen foutjes. Maar je merkt toch dat iemand als Sanne Cant technisch veel meer ervaring heeft. Al gaat het wel steeds beter met mij. Ik boek nog altijd progressie en had gehoopt dat dat vandaag zou leiden tot een groot internationaal succes. Het heeft er ook wel in gezeten, maar er was er eentje helaas net iets beter.”

Lucinda is nu een maandje uit beeld in het veldritcircuit. Ze gaat alleen op trainingskamp. Medio december maakt ze haar rentree in het cross-seizoen. In januari doet ze weer een stapje terug in verband met een trainingskamp van de wegploeg van Team Sunweb.

Foto Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search