Lucinda over NK: ‘Niet ontevreden, maar op meer gehoopt’

De ploeg van Lucinda, Team Sunweb, had zaterdag bij het NK op de weg drie rensters in de top zeven en Floortje Mackaij pakte brons. Op het eerste oog een prima resultaat, maar bij de ploeg overheerste toch een beetje teleurstelling. Floortje maakte deel uit van de kopgroep van de dag, deed het daarin prima, maar miste in de finale net dat beetje ervaring en gogme om toe te slaan. Chantal Blaak, natuurlijk niet de eerste de beste, pakte goud en uittredend kampioene Anouska Koster veroverde zilver. Lucinda werd zevende.

De tweevoudig kampioene gaf na afloop toe, dat zij en de ploeg zich iets anders hadden voorgesteld van de titelstrijd. Lucinda: “We stonden met een goede formatie aan de start en hadden ook het gevoel dat de vorm in orde was. Floortje in de kopgroep van de dag was eigenlijk een positieve situatie voor ons. Dan ga je zitten rekenen en kom je tot de conclusie, dat het wel eens een hele mooie middag zou kunnen worden. Dat is er uiteindelijk niet helemaal uit gekomen.”

Steun voor Floortje
Allereerst lukte het tweede plan niet, een tweede groep op hanteerbare afstand van de kopgroep tot stand brengen. “We hebben het een paar keer geprobeerd, maar het lukte op dit parcours niet. We zijn wel blijven rijden om Chantal Blaak in de kopgroep onder druk te houden. Zij leek de beste renster in de kopgroep en we probeerden de situatie voor Floortje zo ideaal mogelijk te maken. Je weet, dat Floortje het moeilijk zal hebben tegen Chantal, maar het kan toch alle kanten op. Floortje kan echt wel wat.”

Tweede groep met toppers
Even leek in de finale een tweede kopgroep met louter toppers in de maak toen Ellen van Dijk ferm doortrok en Lucinda, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Amy Pieters en Janneke Ensing in haar kielzog meesleurde. “Dat leek er even op, maar was toch een lastige situatie, want als we zouden aansluiten zou het toch weer een gelijke strijd, 3-3, worden tussen Boels-Dolmans en ons”, constateerde Lucinda. “Dus zoveel verbetering van de situatie zou dat niet opleveren.”

Voorin vertrouwde Chantal Blaak de situatie ook niet helemaal, want ondanks haar snelle benen ging ze twee kilometer voor de streep toch in de aanval. Even leken Floortje en Anouska Koster aan te haken, maar Blaak bleek toch te sterk. In de sprint om de tweede plaats kwam Floortje niet goed uit de verf. Lucinda: “Floortje heeft eigenlijk nog nooit in zo’n belangrijke wedstrijd in de finale vooraan gezeten. We nemen haar niets kwalijk. Ze heeft gedaan wat ze kon en ze moet hier van leren. Eens moet ook de eerste keer zijn.”

Foto Davy Rietbergen | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search