LUCINDA OPPERMACHTIG NAAR CROSSTITEL

Na twee nationale titels op de weg (2013 en 2015) en de wereldtitel ploegentijdrit van afgelopen jaar heeft Lucinda haar prijzenkast zaterdag aangevuld met goud in weer een andere discipline. In Surhuisterveen greep ze met enorme overmacht de nationale veldrittitel. Maud Kaptheijns werd op bijna een minuut tweede. Lucinda bekroonde een solo van start tot finish.

Al in de eerste ronde reed ze weg bij de concurrentie. Kort nadat ze het eerste gaatje had geslagen, maakte Lucinda een stuurfout en gleed ze van het parcours af. Maar ze hield wel een marge vast met de concurrentie en nadat ze haar ritme weer te pakken had, groeide de voorsprong opnieuw. Na een ronde was het verschil twintig seconden. Twee rondes verder wist Lucinda al, dat ze wat minder risico kon nemen. Zo groot was het gat inmiddels geworden.

Geen echte jacht
Op haar sterke stroken, lange harde rechte stukken, bouwde ze vanaf dat moment een beetje reserve in voor de powerstukken, waarop ze iedere ronde weer seconden won op de concurrentes, die werden aangevoerd door Maud Kaptheijns en Annemarie Worst. De achtervolgers lagen echter allemaal zo ver uiteen geslagen, dat er nooit een echte jacht op de koploopster tot stand kon komen.

Kaptheijns was al blij, dat ze zilver met succes kon verdedigen. Achter de nummer twee was een felle strijd om de ereplaatsen gaande, waarin ook oud-wereldkampioene Thalita de Jong en olympisch kampioene op de weg Anna van der Breggen zich nog in mengden, maar het goud van Lucinda kwam nooit meer in gevaar.

In de finale volgde een mooie ereronde van Lucinda. In de materiaalpost vierde ze met haar begeleiders. Het eerste goud in het veld kwam geen moment meer in gevaar. Even leken zelfs emoties op te borrelen, maar ze is intussen al zo gewend aan het hoogste podium, zij het nog niet in deze discipline. Ze is in elk geval een waardig opvolgster van zesvoudig nationaal kampioene Marianne Vos.

Lees ook: ‘Ik heb mezelf enorm verbaasd’

Foto Anton Vos | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search