Lucinda geniet van Champs Élysées en winst Vos

brand_protret_dirkwerkman

Lucinda: ‘Bijzondere koers’ Foto Dirk Werkman

La Course by Le Tour de France is zondagmiddag uitgedraaid op wellicht de mooiste eendagswedstrijd voor het vrouwenpeloton van dit seizoen. Lucinda en de andere 118 rensters draaiden hun rondjes op de keitjes van de Champs Élysées. Voor duizenden toeschouwers in Parijs en vele miljoenen aan de televisie. Het was met name de bedoeling aan te tonen, dat vrouwenwielrennen aantrekkelijke topsport is. Dat kwam er helemaal uit. De snelheden waren hoog en het aanvallende karakter enorm. Uiteindelijk werd het mede door het werk van de ploeg van Lucinda, Rabo Liv, een massasprint en die won Marianne Vos, opnieuw mede met dank aan Lucinda.

De snelheden in het hart van Parijs waren akelig. Het eerste uur werd er 44 kilometer afgelegd. Maar ook daarna hield de storm aan in het peloton. “In het peloton was het nog te doen”, constateerde Lucinda. “Maar als je vooraan mee ging doen, werd het al snel heel erg zwaar.” Gaandeweg de wedstrijd richtte Lucinda zich meer en meer op de sprint, waarin ze als zo vaak als leadout voor kopvrouw Marianne Vos moest fungeren. “In het hart van het peloton was het nog wel te doen. Ik heb me daar een tijdje rustig kunnen houden en daarna vol voor Marianne de sprint aangetrokken.”

De ploeg van Lucinda en Marianne meldde zich in de slotronde in de punt van het peloton toen een laatste vluchtpoging van Pauline Ferrand Prevot net was mislukt. Vier renster vormen een perfect treintje met Lucinda in derde en Marianne in vierde positie. Minder dan drie kilometer voor de finish kletterde Ferrand Prevot hard tegen het asfalt. Lucinda en Marianne zaten er net schuin voor. “Ik hoorde ze vallen, maar wij zaten net goed”, meldde Lucinda.

Ze kon Vos 250 meter voor de streep goed afzetten en de kopvrouw haalde in een fel duel met specialiste Kirsten Wild de bloemen voor de ploeg binnen. “Voor het oog van de wereld is dit een speciale overwinning met speciale emotie. We hebben het vrouwen wielrennen goed op de kaart gezet vandaag. Hopelijk leidt dit tot meer”, reageerde de winnares. Het was een mooie dag. Zeker voor de deelneemsters. “Mooi hè?”, reageerde Lucinda. “Een bijzonder ervaring om mee te maken.”

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search