Lucinda dolblij met zilver ondanks moeilijke dag

Haar benen voelden ‘niet super’ en ze had last van haar buik, maar toch pakte Lucinda zondag zilver in Pontchâteau bij het EK veldrijden. Op ploegmaatje Thalita de Jong stond andermaal geen enkele maat. Lucinda leek 2,5 ronde voor het einde af te haken bij de achtervolgers, maar ze knokte zich in de slotronde terug en won het sprintje om zilver en brons van de Française Caroline Mani.

“Ik had het niet breed vandaag”, bekende Lucinda na de cross. “De minste dag van het seizoen tot nu toe. Geen superbenen en een opspelende buik. Ik weet niet waardoor, maar het was wel lastig.” Ze koos er al snel voor zich wat afzijdig te houden en de ontwikkelingen af te wachten. “Het is niet helemaal ideaal om achterin een groepje te rijden, maar je hebt daar wel redelijk overzicht en het was voor mij dit keer een goede tactiek.”

Ze kon halverwege zelfs mee bij een versnelling van Thalita de Jong. Samen met de titelverdedigster Sanne Cant reed het trio enige tijd voorop. Maar na een tweede versnelling van Thalita ging bij de anderen het licht uit. Lucinda viel terug naar de achtste positie. Even wanhoopte ze, maar ze wist zich mentaal op te krikken. Lucinda: “Ik dacht meteen ‘Nou dat was het dan’. Maar ook ‘Je moet niet zeiken, een medaille kan nog steeds’. Toen heb ik het weer geprobeerd en omdat de anderen het ook steeds moeilijker kregen, kon ik terugkomen.”

In de slotronde kwam haar tactische vermogen prima van pas. “Er was een technische passage en ik wist dat als ik die goed zou doorkomen, er een kans op een medaille zou ontstaan. Dus heb ik daarvoor versneld en de positie daarna vast gehouden. Zilver is hier prima. Het maximaal haalbare, maar ook wanneer ik geen fysiek ongemak had gehad, was het geen goud geworden. Thalita was echt veel te sterk. Daar staat nu geen enkele maat op.”

Lucinda maakt nu een maandje pas op de plaats wat wedstrijden betreft. Ze viert even vakantie om stoom af te blazen en de tweede helft van de maand november belegt ze een trainingskamp. Eind november keert ze weer terug in wedstrijden. Lucinda: “Ik moet echt even terug schakelen. Dit is anders niet vol te houden. Deze zilveren plak is een mooie bekroning voor de eerste helft van mijn winterseizoen. Straks pakken we de draad weer op.”

[retweet]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search