Lucinda Brand onderstreept cross-mogelijkheden in Gieten

Ze maakt deze winter voor het eerste serieus werk van veldrijden en waar dat voor Lucinda toe kan leiden, bleek zondagmiddag in de Superprestige cross van Gieten. Ze werd keurig tweede. Haar beste resultaat ooit in een veldrit op topniveau. De Belgische wereldtopper Sanne Cant won onbedreigd, maar Lucinda klopte wel een andere topper, landgenote Sophie de Boer. Ploeggenote Yara Kastelijn werd keurig negende.

Lucinda beet vorige week al het spits af van haar cross-seizoen. In haar eigen Dordrecht won ze een nationale cross. Dat liep goed, maar pas na Gieten, op veel hoger niveau, kon ze meer zeggen. “Het liep vandaag van begin af aan heel lekker”, constateerde ze zondagmiddag. “Natuurlijk zijn er nog veel punten voor verbetering vatbaar, maar ik ben heel tevreden. Tweede in een wedstrijd op dit niveau is een hele bemoedigende uitslag voor de toekomst.”

Aanvankelijk kon ze in het gezelschap van Sophie de Boer na een bliksemstart van Sanne Cant nog in de buurt van de Belgische komen. Maar die was als crosser pur sang met name op de zandstroken veel te sterk voor Lucinda. “Ik kon op de harde stroken steeds wel wat goedmaken, maar nadat Sophie had afgehaakt, besloot ik niet verder aan te dringen. Sanne was gewoon te goed op de technische stukken. Maar het was wel weer een goede les voor mij. Zo steeds wat groeien is het doel.”

Ze speelde al veel langer met de gedachten eens een hele winter fors door te trekken in het veldrijden. Nu komt het er eindelijk van en niet door het topsucces van Thalita de Jong vorig seizoen, die relatief vanuit het niets wereldkampioene werd. “Veel mensen denken dat ik daardoor nu meer ga crossen, maar dat is gewoon stom toeval. Ik had me dit al veel eerder voorgenomen. Al jaren wil ik dit, maar het kwam er nooit van. Nu wel. Maar ik beperk me voorlopig wel tot een cross per weekend.”

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search