‘Ik kon niet meer op mijn pedalen staan’

lucinda_podium_nk_0628Lucinda heeft zaterdag op meer dan waardige wijze afstand gedaan van haar nationale titel op de weg van 2013. Ze eindigde in een adembenemende koers op het nippertje naast het hoogste treetje. Ploeggenote Iris Slappendel achterhaalde de in de laatste dertig kilometer solerende Lucinda pas enkele meters voor de streep. Marianne Vos completeerde het succes van het Rabo Liv Team met de bronzen medaille.

Ze voelde zich vooraf niet zo sterk als vorig jaar in Zuid-Limburg, toen Lucinda met een solo van liefst honderd kilometer naar de nationale titel reed. “Maar bij wielrennen wint niet altijd de beste. Het was vandaag geen slechte dag voor mij, maar ik had tijdens mijn solo ook voortdurend het idee, dat het zomaar zou kunnen, dat ik het net niet zou redden. Dat voel je gewoon. Ik heb werkelijk alles gegeven, maar dat Iris me uiteindelijk net inhaalde, verraste me helemaal niet.”

Iris Slappendel
Lucinda ging op dertig kilometer van de finish aan de haal, nadat haar ploeg voortdurend de lakens had uitgedeeld en het peloton al stevig was uitgedund. Ze liep uit naar een voorsprong van veertig seconden, toen twee rensters in de tegenaanval gingen. Iris Slappendel sloop mee ter bescherming van de aanval van Lucinda. Ze reed geen meter mee en nadat de tank leeg was bij de twee bleef alleen Iris over.

Lucinda: “We hadden vooraf met Koos afgesproken, dat we in de ploeg in een dergelijke situatie niet tegen elkaar zouden rijden. Logisch dus dat Iris niets deed toen ze nog met die twee was. Maar ik alleen en Iris alleen moesten het daarna onder elkaar uitmaken. Als je een kans hebt, dan moet je hem pakken. Daar was ik het vooraf mee eens en nu nog steeds. Het belangrijkste is vooral dat de titel in de ploeg blijft.”

‘Dat is topsport’
Na de finish was de deceptie uiteraard even erg groot, maar het besef dat ze er alles had uitgehaald kwam snel. “Ik kon op het laatst niet meer op mijn pedalen staan en heb gestreden voor wat ik waard was. Bij het ingaan van de laatste ronde riepen de mensen nog ‘Alles geven’.  Maar ik heb toch geprobeerd te doseren, maar de tank was gewoon helemaal leeg. Ik zag de finish, maar toen kwam Iris er al aan. Er was geen houden aan, maar dat is topsport. Nu ben ik blij met zilver en met de teamprestatie, want die was groot. En Iris is een mooi kampioene.”

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search