‘IK HEB MEZELF ENORM VERBAASD’

Ze had natuurlijk al ooit WK-goud en tweemaal NK-goud op de weg gewonnen, maar Lucinda ontving de nationale trui als crosskampioene zaterdag in Friesland met de uitbundigheid van een titel-debutante. “Dit voelt zo goed. Om in het veld de beste van Nederland te zijn. Dit pakken ze niet meer van me af”, glunderde de kampioene.

Titelverdedigster Marianne Vos ontbrak wegens een luchtweginfectie en Sophie de Boer zegde af, omdat ze na aanhoudende vermoeidheidsverschijnselen heeft besloten het seizoen te beëindigen. “Jammer dat ze er niet bij waren, want je wilt natuurlijk een volwaardig NK winnen, maar ik denk, dat ik heb aangetoond, dat ik vandaag een waardig kampioene ben”, vond Lucinda. Ze werd bijgestaan door Maud Kaptheijns, die geen enkele afbreuk deed aan de winst. “Lucinda was eenzame klasse. Geen beginnen aan vandaag. Dik verdiend kampioen en ik gun het haar ook.”

Snel een redelijk gat
Lucinda zag na een snelle start Maud Kaptheijns nog goed reageren en overnemen. Lucinda: “Maar daarna reed Maud toch wat gereserveerd. Toen we even later de trapjes over waren, had ik al een redelijk gat. Toen viel ik nog omdat ik niet oplette. Dan ben je vooral even je ritme kwijt, maar na een paar minuten liep het weer lekker en werd de voorsprong weer snel groter.”

“Ik heb mezelf wel enorm verbaasd. Natuurlijk wist ik dat ik hier kansen had, maar dat het al zo snel zou gaan en met zo’n groot verschil verraste ook mij. Ik kon goed volgen wat er achter me gebeurde en hoorde het ook onderweg van de speaker. Na drie rondes besloot ik om er op de harde stroken voor te zorgen, dat ik nog overhield voor de powerstukken. Want die blubber kom je het beste door als je met een hoge snelheid begint. Dat heb ik zo steeds vol kunnen houden.”

De anderen kwamen dan ook niet meer in de buurt. Lucinda: “Maar het blijft toch link in het crossen. Er was weliswaar geen jacht aan de gang, maar pech zit in een klein hoekje en dan is je voorsprong zo weer weg.” Maar al die zorgen bleken ten onrechte. Lucinda was alert en behendig. Er gebeurde niks meer. Na de streep volgde de ontlading.

Trainingskamp en genieten
Nu gaat ze een week op trainingskamp met de wegploeg van Team Sunweb. In de wereldbekerfinale van Hoogerheide op 28 januari duikt ze weer het veld in. Daarna gaat de blik op het WK cross in Valkenburg. Als kanshebster? Lucinda: “Met een hele goede dag heb ik misschien een kansje denk ik, maar het is dan ook zoveel moeilijker. Een totaal ander parcours en nog meer tegenstand. Maar ik ga nu eerst van deze titel genieten.”

Lees ook: Lucinda oppermachtig naar crosstitel

Foto Anton Vos | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search