GOUDEN MACHTSGREEP LUCINDA EN HAAR PLOEG TEAM SUNWEB

Na een zilveren en een bronzen plak bij voorgaande WK’s met de Raboploeg kon Lucinda zondag in Bergen voor de eerste keer het hoogste podium beklimmen. Goud met Team Sunweb in de ploegentijdrit. Een totaal onverwacht en ook ongekend succes. “Het hoogtepunt van mijn carrière tot nu toe”, meldde Lucinda zelf. De Sunweb-vrouwen hielden de uittredende kampioen Boels-Dolmans 12 tellen achter zich. Team Sunweb sloeg na een voorzichtig begin keihard toe in het tweede deel.

De wereldkampioen van 2016 werd op waarde geklopt. Er kwam geen pech of valpartij aan te pas. Team Sunweb was gewoon de allerbeste. De ploeg had de tijdrit prima ingedeeld. Lucinda: “We hadden er de afgelopen dagen voortdurend op gehamerd, dat we niet te hard van stapel moesten lopen. En ook op de klimmetjes niet forceren, maar kiezen voor een steady tempo wat iedereen aan kon.”

Perfecte balans
“Je kon al na een paar kilometer merken, dat het geweldig liep. Er was totaal geen onrust. Iedereen deed zijn beurten goed. Er was ook een perfecte balans op de vlakker stukken met Ellen van Dijk als locomotief. Vaak is het een probleem haar te volgen. Op dit parcours liep dat veel makkelijker. We bleven in lijn en konden het hele team tot de laatste vier kilometer bijeen houden. Dat gaf alsmaar meer zelfvertrouwen.”

Met Lucinda zelf liep het ook erg goed. “Ik heb in ploegentijdritten snel de neiging teveel te doen. Ik doe wel eens te gek, maar het was vandaag helemaal niet nodig om meer verantwoordelijkheid te nemen dan nodig was. Iedereen reed zo goed. Ik kreeg ruimte om te herstellen. We hebben eigenlijk nooit een moment gehad, dat het niet liep of haperde. In de laatste kilometers haakten Sabrina en Floortje af, maar niet nadat ze zelf nog volle bak hadden gereden. Iedereen was fantastisch.”

Kende je onderweg verschillen?
“Onze ploegleider Hans liet halverwege wel weten dat we met een paar teams binnen tien seconden stonden. Dat gaf een kick. In de finale knalde door de oortjes ‘we zijn in de slag om goud’. Dat leek onwerkelijk, maar toen we in hot seat zaten, zagen we het verschil met Boels Dolmans op het scherm alleen maar in ons voordeel groeien. Dat waren de leukste momenten van de laatste jaren rond een tijdrit.”

‘Daverende verrassing’
Het duurde even voor het besef kwam. Lucinda: “We belandden in een roller coaster van jewelste. Het is natuurlijk een daverende verrassing. Ook voor ons. We gingen natuurlijk voor een medaille. Podium halen, zou al spannend genoeg zijn, dachten we. Maar dit was zo’n zeldzame dag waarop alles klopte en iedereen in supervorm was. We hebben heel goed geleerd van de wereldbekertijdrit in Zweden. Daar liep het niet goed. Vorige week hebben we in Sittard nog hard getraind en Zweden geanalyseerd. Dat is niet voor niks geweest.”

Foto Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search