(Giro) Lucinda sluit ronde af als zevende

De Giro zit er op. Voor Lucinda en haar ploeg Team Sunweb een succesvolle met haar eigen zege in de Koninginnenrit, de zevende en elfde plaats van Lucinda en Sabrina Stultiens in het eindklassement, een paar ereplaatsen in etappes en de tweede plek in het ploegenklassement. Op de laatste dag zag het er lange tijd goed uit voor Lucinda en haar vijfde plaats in het klassement, maar aan het slot van de allerlaatste beklimming (de Vesuvius) moest ze haar concurrentes laten gaan. Megan Guarnier won de etappe en Anna van der Breggen voor de tweede keer het eindklassement.

Lucinda mag dus terug kijken op een prachtige Giro. Dat begon al met de tweede plaats in de ploegentijdrit op de eerste dag. Daarna was de ploeg er enkele keren dichtbij, met Lucinda vaak in een prima rol als wegkapitein en leadout voor sprintster Coryn Rivera. De overwinning in de Koninginnenrit van vrijdag was de kroon op het werk. Na een indrukwekkende achtervolging op een eenzame koploopster en een vlijmscherpe solo in de slotkilometer.

Goed op slotklim
De vijfde plaats in het eindklassement lonkte, maar de laatste 1,5 klimmende kilometer van de ronde op de flanken van de Vesuvius was net een bruggetje te ver. “De ploeg heeft mij voor de voet van de slotklim goed van voren afgezet”, strooide Lucinda met lof. “Ik zat daar samen met Sabrina prima. Kasia Niewiadoma zette al in de eerste kilometer een hoog tempo neer, maar ik kon volgen. Ook op de steilere stukken lukte het. Soms even aan het elastiek, maar dan toch weer terug.”

Op anderhalve kilometer van de top moest ze dan toch passen bij een versnelling van Annemiek van Vleuten, die nog een ultieme poging deed de ronde naar zich toe te trekken. Lucinda belandde in een groepje met Niewiadoma en Amanda Spratt. Op 300 meter moest ze hen echter laten gaan. Lucinda: “Dat was enorm jammer, want wat volgde was een recht toe recht aan afdaling waar ik in mijn eentje enorm in het nadeel was. Vooraan kwam alles weer samen en ik heb tot op de streep voor elke seconde geknokt. Jammer van die vijfde plek, maar tevreden over deze ronde.”

Foto Anton Vos | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search