(Giro) Lucinda offert zich op voor ploegbelang

De kansen van Lucinda op een mooie eindklassering in de Giro Rosa lijken na donderdag zo goed als verkeken. Ze verloor meer dan negen minuten op de toppers in de tweede bergetappe, die werd gewonnen door de Japanse Mayuko Hagiwara. De eerste Japanse zege ooit in de Italiaanse ronde. Megan Guarnier werd 2e en ze versterkte daarmee haar leidende positie met enkele seconden. Anna van der Breggen bleef 2e. Mede dank zij Lucinda, die in een tussenstuk tussen twee cols haar kansen opofferde door een aanval van Moolman en Longo-Borghini onschadelijk te maken.

Lucinda voelde zich donderdag opperbest. De eerste klim van de dag, die al na ankele kilometers opdoemde, was nog een goede opwarmer voor Lucinda, die toen nog op zoek was naar haar ritme. Daarna reed een kopgroep van zes weg, onder wie ploeggenote Shara Gillow. Even later voegde ook Roxane Knetemann zich bij de kopgroep. Op de voorlaatste klim brandde de strijd echt los. Hagiwara reed weg uit de kopgroep en die viel geleidelijk terug in de groep van de favorieten.

Kort voor de top van die voorlaatste beklimming moest Lucinda de anderen laten gaan. In de afdaling keerde ze weer terug, waarna ze vol aan de bak moest, omdat Moolman en Longo-Borghini intussen waren vertrokken. “Toen heb ik tot aan de voet van de laatste klim vol gereden om dichterbij te komen. Uiteraard was het daarna wel behoorljk op”, gaf Lucinda toe.

Ze moet nu ook de puntentrui delen met Megan Guarnier. De laatste drie dagen bieden voor Lucinda niet veel houvast meer op die trui weer alleen te heroveren. De etappe van vrijdag is vergelijkbaar met die van donderdag. Zaterdag volgt een individuele tijdrit over 21 kilometer en zondag ligt er een aankomst bergop op 1400 meter hoogte.

[retweet]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search