(Giro) Lucinda naar glorieuze solozege in Koninginnenetappe

Het was deze week vaak net-niet voor Team Sunweb in de Giro, maar vrijdag brak Lucinda de ban. Ze soleerde in de Koninginnenetappe naar winst. Het was al de derde Girorit die ze in haar carrière op haar naam schreef, maar wellicht de mooiste. Een achtervolging van dertig kilometer in de bergen op de eenzame koploopster Tetyana Riabchenko en een splijtende solo in de steile laatste twee kilometer. Lucinda klom naar de vijfde plaats in het klassement, op 3:26 van leidster Anna van der Breggen.

Het tweede deel van het parcours was vrijdag nooit vlak en had in de laatste zestig kilometer een klim van eerste categorie in drie stages. Een niet hele steile (5-6%) beklimming maar wel een lange. Daarna volgde een lange technische afdaling met nog een paar klimmetjes tussendoor en een steilere klim (8%) vlak voor de finish.

‘Moest het proberen’
Op de lange beklimming ontbrandde de strijd. Een aantal voor het klassement ongevaarlijke rensters reed daar al vroeg weg. De toppers lieten de vluchters begaan. Op het tweede gedeelte versnelde Lucinda. “Ik vond dat ik het maar moest proberen. Ik rekende er eigenlijk op dat ze me terug zouden pakken, maar ik voelde me erg goed, dan blijf je niet zitten. En zowaar lieten ze me nog gaan ook”, lachte Lucinda.

Vervolgens begon ze met een inhaalrace. Ze achterhaalde de ene na de andere vluchtster van het begin van de klim. Vervolgens kwam ze bij Janneke Ensing en haar oude ploeggenote Anouska Koster. Twee minuten voor het drietal reed alleen nog Tetyana Riabchenko. Lucinda: “Ik merkte wel dat ik van ons drieën bergop de sterkste was, maar ik kreeg Janneke en Anouska er toch niet af. Op een technisch afdalinkje tussendoor lukte het wel en toen kon ik alleen achter Riabchenko aan.”

Val in haarspeldbocht
Op de top had ze de voorsprong van de Oekraïense al gehalveerd tot 1 minuut. Daarna volgde een lange afdaling met moeilijke tussenstukken die soms ook omhoog gingen. Het werd 45 seconden en door de coaching vanuit de ploegleiderswagen had Lucinda steeds prima overzicht over wat er ging komen. Op 10 kilometer was het verschil nog 30 seconden. 7 kilometer voor de streep volgde een afdaling. Lucinda gleed in een haarspeldbocht op 5 kilometer nog weg. Maar dat was gelukkig zonder erg.

Lucinda: “De laatste drie kilometer kreeg ik haar in het vizier. Vervolgens kwam er nog een steil stuk van 8%. Zij zat echt helemaal stuk. Ik vloog er zo voorbij.” De winst smaakte zoet. “We zijn er een paar keer dichtbij geweest. We wilden hier als ploeg heel graag een etappe winnen. Ik ging dan ook voor ritwinst en het moest zo, want als de toppers gas gaan geven, ben ik kansloos. De rit van donderdag was slopend. Ik was helemaal kapot. En dan vandaag zo goed. Heerlijk.”

Foto Anton Vos | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search