(Giro) Lucinda indrukwekkend in bergetappe, machtige solo

En dat is twee. Vrijdag was Lucinda weer eens niet te houden in de Giro Rosa. Ze pakte met een solo van ruim zestig kilometer haar tweede etappe-overwinning. En niet zomaar een solo. Hij voerde over drie cols. Vooral bergaf was Lucinda groots. Ze won met 2:41 voorsprong op klassementsleidster Megan Guarnier, die de sprint van een groepje van zes won, onder wie Kasia Niewiadoma (4e) en Anna van der Breggen (6e). Guarnier bleef uiteraard aan de leiding. Lucinda heeft nu weer alleen de puntentrui te pakken.

De etappe van vrijdag was vergelijkbaar met de rit van donderdag. Geen super hooggebergte, maar wel heel erg lastig. Donderdag verloor Lucinda vele minuten, omdat ze in dienst van de ploeg gaten moest dicht rijden met ontsnapte concurrentes van kopvrouw Anna van der Breggen. Vrijdag kon ze weer haar eigen kans gaan, al kwam de ritzege daarbij min of meer toevallig uit de lucht vallen.

Op de eerste klim van de dag, van 1e categorie, moest Lucinda kort voor de top samen met Wereldkampioene Pauline Ferrand Prevot lossen uit een groepje favorieten lossen. Maar in de volgende afdaling ging ze als een raket naar beneden. Samen met Ferrand Prevot bereikte ze de kopgroep. Vervolgens denderde Lucinda in een sneltreinvaart voorbij de toppers, die alleen maar een flits zagen. Jessie Daams glipte even mee, maar de Belgische kon al snel het akelige tempo niet volgen.

“Daarna ben ik gewoon doorgegaan. Het leek mij handig zoveel mogelijk voorsprong te hebben voor de laatste klim zodat ik onze leidsters kon helpen zoals gisteren het geval was met roxane en shara.” Lucinda koos dus de aanval om een buffer te creëren en zich zo weer in dienst te stellen van de ploeg, maar de achtervolgers kwamen niet meer terug. “Achter mij werd gekoerst om elkaar te lossen en ze kwamen dicht, tot op iets minder dan een minuut, maar toen begon de laatste afdaling. Dat was gaaf natuurlijk vol naar beneden en toen nog 10 kilometer tegen de wind in langs de kust.”

Koos Moerenhout wist het op de top van de laatste col al. “Niemand kan Lucinda bergaf volgen, laat staan inhalen. Het was voor mij een zekerheidje toen ze met voorsprong de top bereikte”, bekende Koos, die voor de eindzege nog twee ijzers in het vuur heeft, Anna van der Breggen en Kasia Niewiadoma. Pauline Ferrand Prevot viel vrijdag weg uit de top van het klassement en Lucinda was dat donderdag al overkomen. Lucinda staat nu 12e op meer dan zes minuten. Teveel om nog goed te maken, maar de puntentrui is nog altijd haalbaar.

[retweet]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search