(Giro) Lucinda gaat vol voor etappe en wint!

De Giro van dit jaar verloopt tot nu toe voor Lucinda als in een droom. Na twee tweede plaatsen en een dag in het roze boekte ze maandag zelfs een ritzege. Ze was de snelste van een kopgroep van negen rensters. Lucinda kwam maar 12 tellen te kort voor herovering van de roze trui. Ze versterkte wel de leiding in de puntentrui.

Ze droomde even van herovering van het roze, maar uiteindelijk ging Lucinda in de derde etappe vol voor dagwinst. En met succes. Het was de derde keer in vier etappes, dat ze in de top drie eindigde. Na twee tweede plaatsen was het nu dus echt raak. “Een dag rond rijden in de roze trui en nu nog eens een etappe winnen ook. Mijn Giro kan bijna niet meer stuk”, juichte ze uitbundig na de huldiging.

Het was snikheet. Tot 40 graden. Hoe ben je daar doorheen gekomen?
“Een bakoven. Maar ik kan daar wel redelijk goed tegen. Je moet gedisciplineerd eten en vooral drinken. Het is fijn om af en toe ter verkoeling een bidon over je uit te gooien en het was ook niet onprettig dat er wel wat wind stond. Maar het belangrijkste is dat je voldoende drinkt. Dat heeft weer als gevaar, dat je maag vol zit en je dus geen honger hebt. Dus de discipline opbrengen om toch met regelmaat wat te eten, want anders ga je het op zo’n dag echt niet redden.”

Je zat als beste geklasseerde renster in een kopgroep van negen met op een gegeven moment een voorsprong van vijf minuten. Waar denk je dan aan?
“Toen het gat zo groot was, had ik er wel even het idee, dat ik de roze trui weer ging terugpakken. Maar ik dacht ook aan het ploegbelang. Claudia Haussler zat ook in de kopgroep. Anna van der Breggen is voor de ronde onze kopvrouw. Maar Haussler kan een gevaarlijke klant worden. Die wil je niet meenemen naar een hele grote voorsprong. Dat is het eigenlijk niet waard.”

Maar in de finale kon het nog altijd. Je was tien kilometer voor de finish met een gat van twee minuten nog viruteel leider. Wat toen?
“Ik had tot dat moment nog niet veel gedaan. Het was niet aan mij om vol op kop te rijden. Maar bij twee minuten ben ik toch gaan meedraaien. Het gevaar Haussler was toen niet zo groot meer en ik wilde de vaart erin houden. Maar niet voor het roze, want ik dacht alleen nog aan die etappe. Met deze groep aankomen, bood mij de beste kansen. Al waren er nog twee hele snelle rensters in de groep. Het zou geen een-twee-drietje worden.”

Je blijft twee snelle Italiaanse vrouwen voor in de sprint. Hoe is die sprint verlopen?
“De laatste kilometers waren heel hectisch. Op 5 kilometer probeerde iemand het. Die ben ik gaan terughalen. Op anderhalve kilometer was er weer een aanval. Toen heb ik even gegokt. Ik had al gereageerd en vond dat het dit keer niet aan mij was. Ze gingen mij wel aan zitten kijken, maar uiteindelijk reageerde toch iemand. Maar dat schoot niet echt op. Daarna besloot ik toch te versnellen met de hele sliert achter me aan. Ik kwam als tweede uit de laatste bocht. Dat was gunstig. Scandolara ging op 300 meter aan. Daar heb ik op gereageerd en ik trok meteen door. Niet heel vol, want ik wilde nog wat bewaren voor Cexchini, maar die kwam niet meer. Gelukkig.”

[retweet]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search