(Giro) Lucinda ‘best tevreden’ na eerste heuvelrit

Al op de tweede dag van de Giro doemde het eerste serieuze obstakel voor de rensters op. Een col van tweede categorie op 28 kilometer van de finish. Het was voor de favorieten het sein om meteen flink aan de boom te schudden. Lucinda kon bij de tweede versnelling op de klim niet langer volgen. Ze eindigde als negende op 2:37 van de kopgroep van drie, van wie Annemiek van Vleuten de rit won en Anna van der Breggen de leiderstrui veroverde.

Het begin van de etappe was vlak en niet al te opzienbarend. Twee rensters pakten 2 minuten, maar in de finale begon de koers pas echt. Na 90 kilometer doemde een vier kilometer lange tunnel op en direct daarna begon meteen de zwaarste klim van de dag, vijf kilometer lang tegen 8% gemiddeld. “Ik kon mij in het begin samen met Sabrina goed van vorig handhaven, zonder veel energie te verspillen”, vertelde Lucinda.

Vanaf de voet werd er flink doorgetrokken en toen de eerste schifting zich voltrok, zaten Lucinda en Sabrina in de eerste rangen. Toen het stilviel, keerde ook Floortje Mackaij weer terug. “Op 1,5 kilometer van de top versnelden ze opnieuw en toen konden wij helaas niet meer volgen”, bekende Lucinda. ”Sabrina en ik gingen verder in ons eigen tempo om te proberen zo min mogelijk te verliezen. We kwamen samen in een klein groepje boven. In de afdaling kwam ook Floortje weer terug.”

In de laatste twintig kilometer was de koers situatie voor de achtervolgende groep met de Team Sunweb rensters door de gebrekkige informatie volstrekt onduidelijk. Pas drie kilometer voor de streep sijpelden berichten door, dat ze in de derde groep reden. De drie Sunwebs besloten Lucinda te laten sprinten. Floortje Mackaij trok prima aan, waarna Lucinda het sprintje nipt won (zie foto), goed voor een acceptabele negende plek. Lucinda: “Tevreden over hoe het ging al denk ik dat ik nog iets beter zou moeten kunnen.”

Foto Anton Vos | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search