(Giro) Lucinda alsnog in roze trui!

Met een tweede plaats in de massasprint van de eerste etappe heeft Lucinda zaterdag toch nog de prachtige roze trui van de Giro Rosa om haar schouders gekregen. Ze moest in de rituitslag alleen de Italiaanse specialiste Barbara Guarischi voorrang verlenen, maar het roze was op basis van de bonificatieseconden dik binnen. De winnares van de proloog, Annemiek van Vleuten, sprintte wel mee, maar ze kwam niet in de buurt van de top drie, Annemiek werd 16e.

De ontknoping kwam na een wat saaie etappe met halverwege een klimmetje van vier kilometer lengte. Daar werd wel hard tegenop gereden, maar de klim kwam alles weer samen. Op drie vluchters na, die een maximale voorsprong namen van drie minuten. In de finale waren de drie echter kansloos. De massasprint was onvermijdelijk en de Raboploeg schoof daarin Lucinda naar voren als grootste kanshebster van de ploeg.

Haar teamgenoten beschermden haar prima in de laatste kilometers, ondanks de grote hectiek aan kop van het peloton. Anna van der Breggen was vervolgens de leadout in de slotkilometer en dat deed zij formidabel. “Dit is zo cool”, meldde Lucinda na de huldiging. “De laatste kilometer kwam Anna van der Breggen op kop met mij in het wiel en dat ging zo goed en zo hard. Bij het ingaan van de laatste bocht voelde ik ze komen en ik moest gaan met nog 250 meter. Kon het tempo daarna niet goed genoeg vast houden om te winnen, maar wel om de trui te pakken. En dat is toch ook heel erg mooi.”

Ze had het ook over een rustige koers. “Maar in de finale was er een hoop stress. Uiteindelijk is het resultaat hartstikke gaaf. Het team heeft het prima gedaan en Anna was geweldig.” Zondag volgt de eerste etappe op Italiaanse bodem. Volgens ploegleider Koos Moerenhout de eerste echt lastige rit. Moerenhout: “Zondag wordt het zwaar. Trui verdedigen? We gaan het nu nog van dag tot dag bekijken en niet ten koste van alles het roze verdedigen. Het gaat op de laatste dag om het roze. Nu nog niet. Het is een lange zware ronde. Je moet zuinig zijn met jouw energie. Geweldig voor Lucinda. Ze moet er ook van genieten, maar ze weet ook wat onze tactiek is.”

[retweet]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search