(Giro) Goede bergetappe voor ploeg en Lucinda

brand_giro_0710De eerste echt zware bergetappe in de Giro Rosa is donderdag voor zowel Lucinda als de ploeg goed verlopen. Er werd dit keer niet gewonnen, maar het team versterkte wel de posities van de kopvrouwen Marianne Vos, Pauline Ferrand Prevot en Anna van der Breggen. De Engelse klimster Emma Pooley won de rit met een kleine voorsprong op een groepje van zes onder wie de drie Rabotoppers. Anna van der Breggen werd 2e. Lucinda reed in de finale haar eigen tempo nadat haar werk er op zat, maar ze was content over hoe het was verlopen.

“Het was een goede dag voor mijzelf”, vond Lucinda. “Op weg naar de eerste klim werd er heel hard gereden om weg te komen. Ik zat daarbij heel alert steeds vooraan om mee te gaan als er een groter groepje ging. De eerste beklimming leek op de Muur van huy en ik kon mee met de voorsten. Dat deed mij goed.”

Aanval Pooley
Op die eerste beklimming reed Emma Pooley weg, maar zij vormde geen bedreiging voor de topposities van Rabo Liv. Pooley kreeg gezelschap van een paar andere rensters onder wie Kasia Niewiadoma. Dat laatste was heel gunstig voor Lucinda en haar ploeggenotes. Lucinda: “Er was al geen stress omdat Pooley te ver staat in het klassement. Toen Kasia bij haar aansloot, was het helemaal perfect voor ons.”

“Wel moest er tempo zijn in onze groep, maar dat deed Iris Slappendel heel goed. De 2e klim werd rustig op gereden. Op de laatste col van meer dan duizend meter hoogte begon ik samen met onze drie meiden goed van voren en dat ging lange tijd goed. Totdat de winnares van vorig jaar, Mara Abbott op haar pedalen ging staan. Het was niet eens een echte demarrage maar wel een versnelling. Toen was het lastig en ik moest lossen. Ik kwam wel weer even terug en zo bleef het een tijdje totdat ik definitief eraf moest. Ik kon wel lange tijd kort achter de groep blijven.”

Uiteindelijk groeide het verschil toch. Tot de top zat Lucinda vlak achter de groep met Annemiek van Vleuten, maar Lucinda kreeg geen steun van de andere rensters in haar groepje. Lucinda: “Ik ben vervolgens lekker ontspannen naar beneden gegaan. Ik kwam nog bij een groepje met Evelyn Stevens en daar ben ik mee naar de finish gereden.” Lucinda werd 24e op iets meer dan 6 minuten van Emma Pooley.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search