(California) Eerste dagsucces voor ploeg Lucinda, Marianne Vos wint

Het eerste succes voor de ploeg van Lucinda in de Tour of California is binnen. Marianne Vos won zaterdag in Santa Rosa de sprint van een elitegroep van 31 rensters. Het was de eerste overwinning van Marianne in het World Tour circuit sinds augustus 2014. Megan Guarnier behield de leiding in het algemeen klassement. Marianne Vos staat daarin op de vierde plaats op 43 seconden van voormalig ploeggenote Guarnier. Lucinda kende een prima start, maar belandde uiteindelijk in de derde groep, op meer dan vijf minuten van Vos.

Het was een zware, maar ook mooie rit door het overwegend prachtige Californische landschap. Lucinda had goede benen en testte die ook direct in het beging van de etappe. Aan het begin van de afdaling van de eerste geregistreerde beklimming van de dag reed ze weg in de hoop nog andere rensters mee te lokken voor een lange aanval. Er kwam echter geen reactie. Ze pakte twintig seconden, maar daarna was het avontuur snel voorbij.

Vervolgens wilden wel meerdere rensters in de aanval. Er werd voortdurend aangevallen. Toen sloeg de pechduivel toe. Lucinda reed twee kilometer voor de voet van de tweede beklimming lek. Ze keerde nog net aan de voet terug, maar dat had veel kracht gekost. “Dan is het ook direct gedaan”, constateerde ze zelf. “Dat was wel erg balen.”

Het peloton versplinterde op die klim.Marianne Vos en Shara Gillow belandden aanvankelijk in de tweede groep, maar het was met name de Australische die Vos in een geweldige jacht weer vooraan terug bracht. Daarna maakte de kopvrouw het prachtig af. Lucinda finishte in de derde groep, op 5:23 van Vos. Zondag staat de laatste rit op het programma, een groot criterium in Sacramento.

[retweet]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search