Primeur voor Lucinda in wereldbeker Tabor

Lucinda heeft zaterdagmiddag op prachtige wijze de wereldbekerwedstrijd in Tabor gewonnen. Het betekende een primeur voor de Nederlands kampioene. Ze had nog nooit eerder in dit circuit een cross gewonnen. De overwinning in Tsjechië was niet gestolen. Ze reed tactisch ijzersterk, kwam goed terug na een niet bepaald perfecte start en was in de slotronde door de concurrentie niet meer te houden.

Het was pas de tweede serieuze veldrit van Lucinda deze herfst. Maar ze voelde, dat het weer beter ging dan in Asper Gavere vorige week. “Dit is gewoon de basis die ik al heb en ik ga ook steeds lekkerder fietsen. Maar het was ook zo, dat ik op dit snelle parcours natuurlijk wel een voordeel had”, was ze zelf bescheiden.

Al snel bleek, dat het in Tabor door de ijzige en gladde ondergrond linke soep was. Kort na de start tuimelden, op het asfalt, tien rensters over elkaar, maar dat gebeurde achter Lucinda. Iets verder had het complete peloton problemen op een spekglad heuveltje. Daar verloor ze de aansluiting met de top. De schade bleek echter toch nog te herstellen. Lucinda: “Vorige week was mijn start ook niet geweldig, maar nu had ik veel langer de tijd om ruimte te vinden en die kwam er ook. Dit parcours leende zich er perfect voor om in het wiel te zitten. Dus zo kwam ik uiteindelijk weer terug.”

De bewuste passage bleef echter problematisch en nekte ook anders rensters, zoals wereldkampioene Sanne Cant. Lucinda bepaalde ook haar tactiek voor de slotfase op basis van die gladde heuvel. “Ik wist dat ik bij de slotronde het beste als eerste het veld kon induiken. En dat pakte heel goed uit. Ik had direct een goed gaatje en kon dat tot het einde verdedigen. Er kwamen nog wel wat passages die een beetje glad waren, dus daar nam ik nul-komma-nul risico.” De winst kwam toch niet meer in gevaar. “Ontzettend blij natuurlijk met mijn eerste wereldbekerzege.”

Foto Marketa Navratilova | Cor Vos

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search