Ontketende Lucinda veruit de beste in WB-cross Namen

Lucinda was zondag in één van de zwaarste crossen van het seizoen de allerbeste van de compleet aanwezige wereldtop. Ze soleerde op en rond de Citadel van Namen op een geweldige wijze naar haar eerste wereldbekerzege van het seizoen. Het was bovendien een herhaling van 2018, want ook toen was ze de beste van het hele pak in de belangrijkste veldrit van Wallonië. Ceylin Alvarado werd op 16 seconden tweede en nummer drie, Annemarie Worst, verloor al ruim meer dan een minuut.

De start van Lucinda was nog allerminst goed. “Die was onwijs slecht”, constateerde ze ook zelf. “Ik bleef maar over mijn pedaal schieten. Gelukkig kon ik op de klim al wat goed maken en snel opschuiven. En na een lastige afdaling kwam ik op de afdaling op m’n plek.”

Het duurde nog wel bijna een volle ronde voor ze kon aanhaken bij de toptwee, Worst en Alvarado, maar toen was het ook meteen raak. Lucinda kwam steeds beter in haar cadans en samen met Alvarado sloeg ze een gat met Worst, toen de laatste een foutje maakte.

“Bergop was ik duidelijk sterker, maar op de technische stukken hield Ceylin net een hoger tempo waardoor ze steeds terug kon komen. Maar een foutje brak haar alsnog op en toen kon ik gaan uitbouwen. Ik voelde me goed. Kon een goede balans vinden tussen hard omhoog, maar niet over de kop rijden waardoor ik scherp kon blijven voor de technische afdalingen.”

In de slotronde leek het alsnog fout te gaan toen Lucinda, inmiddels weggereden bij Alvarado, een harde smak maakte. “Mijn voorwiel pakte een kei in de bocht waardoor ik best hard viel in de afdaling. Een lastig stuk om terug op de fiets te komen en ik kwam niet meer in m’n pedaal waardoor ik net niet viel met de keien op rijden. Daar was het erg lastig om normaal terug op je fiets te komen. Gelukkig wist ik mijzelf terug in de rust te krijgen en daarna de woede in m’n pedalen te stoppen.”

Haar indrukwekkende overwinning kwam niet meer in gevaar. Ze gaf eigenlijk Masterclass. Alleen Ceylin Alvarado bleef een beetje in de buurt. Zo verloor Marianne Vos als nummer negen drie minuten en regerend wereldkampioene Sanne Cant dik drie-en-een-halve minuut.

Showing 4 comments
 • Willem den Braber
  Beantwoorden

  Een magistrale overwinning van Lucinda, proficiat, helemaal top Lucinda!!

 • Rudy Peeters
  Beantwoorden

  dikke proficiat, blijf je goed verzorgen de wereldtitel wenkt

 • Robert Geerts
  Beantwoorden

  voor de het publiek was het spectakel om te zien; voor jou en al die andere
  veldrijdsters een helse tocht. De organisatoren zijn net te ver gegaan met dit
  parcours. Maar je overwinning is er daarom één die wij, CX-liefhebbers, niet
  snel zullen vergeten. Apropos: Vos moest van achter starten, dus veel oponthoud
  om naar voren te komen. Dan zijn drie minuten achterstand zeker niet slecht.
  We kijken uit naar de volgende cross, Lucinda!

 • Marc Durwael
  Beantwoorden

  Beste Lucinda, wat een heroische wedstrijd en wat een machtontplooiing in zo moeilijke omstandigheden.
  Dikke proficiat en ik wens jou fijne en zalige kerst- en eindejaarsdagen!

  mvg
  Marc

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search